[metaslider id="9331"]
Hold-1024x576

A Hold napja

Kiskoromban nagyon érdekelt a csillagászat, sokat olvastam könyveket különböző csillagászati témákkal kapcsolatban, magukról a bolygókról, illetve az űrutazásról. Sokszor álmodoztam arról, hogy ha majd nagy leszek, akkor űrutazó lesz belőlem. Az idő múlásával valahogy elhalványultak az ábrándozásaim, de néha azért utána olvasok néhány dolognak.

A napokban láttam, hogy milyen jeles esemény közeledik, ez pedig a Hold napja. 1969. július 20-án lépett először ember a Holdra, mégpedig Neil Armstrong és Edwin Aldrin az Apollo-11 segítségével. Ennek a történelmi eseménynek a tiszteletére ezen a napon tartjuk a Hold napját. „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” – mondta Neil a leszállást követően, majd társával 2 és fél órás sétát tett a Holdon.

Érdekesség, hogy a NASA szerint a Hold nem gömb alakú, hanem sokkal inkább egy tojásra hasonlít. Holdunk a Naprendszer ötödik legnagyobb holdja, s a Föld egyetlen holdja. Kicsiként azt gondoltam, hogy a Hold 1 nap alatt megkerüli a földet, de hamar szembesültem azzal, hogy a Föld körüli keringése 27,32 nap. Ezt a keringést nevezzük sziderikus keringési időnek, viszont beszélhetünk szinodikus keringési időről is, amely 29,53 nap. Durva, de a Holdon hatalmas a hőingás, ugyanis nappal átlagosan 125 celsius, éjjel pedig -160 celsius fok körüli a hőmérséklet. További különlegesség, hogy egy nap rajta 29,5 földi napnak felel meg, illetve ezen kívül megannyi érdekességet sorolhatnék fel az égitesttel kapcsolatban, de akkor még sokáig nem jutnék a cikk végére, ezért csak néhányat emelnék ki.

8 érdekesség a Holdról:

 1. Tudtad a Hold mindig ugyanazt az oldalát fordítja felénk? Ezt a jelenséget kötött keringésnek nevezzük. A megfelelő magyarázat erre az, hogy a Hold ugyanannyi idő alatt fordul meg a saját tengelye körül, mint amennyi idő kell ahhoz, hogy a Földet megkerülje.
 2. A Hold minden évben 3,8 centiméterrel távolodik tőlünk, mivel a Föld forgási energiáját a Hold keringési energiává alakítja át.
 3. Az Apollo-program űrhajósait Izlandon képezték ki, mert az ottani körülmények nagyon hasonlóak a Holdéhoz.
 4. 1972 óta, vagyis 48 éve nem járt ember a Holdon, illetve a holdexpedíciók során 27 űrhajós járt a Hold térségében (ebből csak 12 szállt le a felszínére).
 5. Ha valaki kevesebbet szeretne a mérlegen látni, akkor annak irány a Hold! Ugyanis az égitest földi súlyának csupán egyhatodát mutatja a mérleg, tehát egy 70 kilós ember a Holdon csak 11,5 kilót nyom.
 6. Míg a Földnek csak 1 holdja van, addig az Uránusznak 27, a Jupiternek 69, a Neptunusznak 14, a Szaturnusznak 62 és a Marsnak 2.
 7. A Holdon kitűzött 6 zászló a Nap sugárzása miatt mára már teljesen kifehéredett.
 8. Az égitest lehet gömbölyű, kifli formájú, de igazából az alakja sosem változik. A nap mindig egy oldalát világítja meg a Holdnak, ezért a megvilágított részt különbözőnek látjuk aszerint, hogy a Hold hol jár a Föld körüli pályán.

Sokan nem tudják, de azok az űrhajósok, akik a Holdon jártak, otthagytak különböző tárgyakat. Légkör hiányában nincs szél, így ezek a dolgok ott is maradnak. Ez is érdekességnek tudható be, de érdemes néhányat külön megemlíteni, s ezeknek a történetét is.

6 tárgy, amelyet a Holdon hagytak:

 1. Neil Armstrong és társa leszálltak a Holdra, és egy érmét hagytak ott Jurij Gagarin és Vlagyimir Komarov tiszteletére.
 2. Alan Shepard ki akarta próbálni, hogy milyen golfozni a Holdon, ezért elvitt magával néhány golflabdát és egy golfütőt, de elmondása szerint olyan messze repültek a labdák, hogy nem volt kedve elmenni értük, így azok a Holdon maradtak.
 3. Az Apollo-15 legénysége 1971-ben egy alumínium szobrot helyezett el a Holdon azok emlékére, akik életüket adták az űrutazásért.
 4. Egy sólyom toll is megtalálható az égitesten, mely egy kísérlet során került oda, mégpedig annak a kísérletnek a során (melyet videóra vettek), miszerint egy toll és egy kalapács ugyanolyan sebességgel esik le a Holdon. A kalapácsot felvették, de a tollat már nem.
 5. Az Apollo-16 egyik asztronautája, Charles Duke a családifotóját hagyta a Holdon. A képen Duke, a felesége, Dorothy és két fiúk, Charles és Thomas volt látható ezelőtt 40 éve, de a fentebb említett sugárzás miatt biztosan kifakult már a kép.
 6. Mielőtt Neil Armstrong és Edwin Aldrin elindult vissza a Földre, könnyíteniük kellett az űrhajón, ezért rengeteg tárgyat kellett a Holdon hagyniuk, köztük 12 pár űrbakancsot, szerszámokat, kamerákat, illetve olyan tárgyak is az égitesten maradtak, amelyeket nem is szerettek volna elhozni onnan: egy amerikai zászló, egy szilícium lemez (73 ország vezetőinek jókívánságait tartalmazó üzenettel) és egy aranyszínű olajfaág.

EnglishGermanHungarian