[metaslider id="9331"]

A gyilkos bohóc, John Wayne Gacy története


John Wayne Gacyt ismerősei, szomszédjai egy szelíd, szimpatikus emberként ismerték. Mindenki megdöbbent, amikor kiderült, a férfi 33 fiatal fiút erőszakolt és ölt meg. Gacy bohócként lépett fel születésnapi partikon, kórházakban és különféle rendezvényeken, emiatt híresült el gyilkos bohócként.

Ki volt John Gacy?

A legtöbb sorozatgyilkos esetében elmondható, hogy a gyilkosságok elkövetését valamilyen gyermekkori traumák okozzák. John Wayne Gacy 1942-ben Chicagóban született. Apja folyamatosan bántalmazta, sértő szavakkal illette fiát, Gacy mégis úgy nőtt fel, hogy folyamatosan igyekezett apjával közelebbi kapcsolatba kerülni, az ő elvárásainak megfelelni. Gacy még apja halála után is sokszor hibáztatta magát az apja és a közte lévő rideg kapcsolat miatt. Tizenegy évesen Gacy agyában vérrög keletkezett, miután egy hinta fejen találta, amelyet csak öt évvel később fedeztek fel az orvosok, akik megállapították azt is, hogy az évek során az sokszor okozhatott eszméletvesztést a fiatalnál. 

Középiskolai tanulmányait félbeszakítva, Las Vegasba utazott és ott próbált szerencsét, azonban sehol sem talált munkát, így kénytelen volt hazautazni. Chicagóban beiratkozott egy üzleti iskolába, az itteni tanulmányai során derült ki, hogy kifejezetten nagy tehetséggel rendelkezik a kereskedelmi szakmában. Állandó munkája mellett a polgárőrség és a helyi katolikus egylet tagjaként is tevékenykedett, munkásságát barátai és kollégái is nagyra értékelték. 1964-ben kötött házasságából egy fia és egy lánya született.

1968-ban, a 26 éves férfit bíróság elé állították, egy fiatal fiú, Mark Miller tett ellene feljelentést. Azt állította, hogy egy állásinterjú során Gacy megerőszakolta a fiút. A férfi tagadta a vádakat, kezdetekben a bíróság el is hitte a férfi ártatlanságát. Végül mégis tíz év börtönbüntetésre ítélték John Gacyt, ugyanis kiderült, hogy felbérelt egy férfit (Dwight Andersson), hogy verje meg a fiút, hátha azzal elrettentheti az áldozatot a vallomástételtől. Millernek sikerült elmenekülnie támadója elől, így vallomását követően John Gacy kénytelen volt börtönbe vonulni. A büntetés letöltése közben jó kapcsolatot épített ki a rabokkal és az őrökkel. 18 hónap után kiszabadult a börtönből. 

A börtönben töltött hónapok után fel kellett építeni új életét: újraházasodott, szakácsként dolgozott, szomszédaival jó kapcsolatot épített fel. Egyetlen kifogásuk volt a férfival kapcsolatban a környékbelieknek: a férfi háza körül mindig nagyon büdös volt. Gacy ezekben az időkben festette ki magát egyre gyakrabban bohócnak és szórakoztatta mutatványaival a gyerekeket.

1974-ben saját vállalkozást alapított Gacy, ahol inkább fiatal fiúkat alkalmazott munkaerőként. Felesége és környezete rájött arra, hogy a férfi rendszeresen zaklatja a neki dolgozó fiúkat, ezért felesége válókereset nyújtott be miután férje cselekedetei mellett rájött, hogy férje homoszexuális. Második válása után Gacy – vállalkozása mellett— politikai karrierbe kezdett, szabadidejében Pogo bohócként továbbra is a gyerekek arcára csalt mosolyt.

A sorozatgyilkos

Gacyt 33 fiatal, 14-21 éves férfi megerőszakolásával és megölésével gyanúsítottak. A sorozatgyilkos áldozatait elkábította (általában kloroformmal), megbilincselte őket, majd az erőszakos közösülés után megfojtotta őket. Egy fiú élte túl a gyilkos akcióit, Jeffrey Rignall. Gacy a máskor is bevett módszereit alkalmazta, azonban nem ölte meg Rignallt – a férfi másnap reggel súlyos testi sérülésekkel egy parkban ébredt fel.

A rendőrség akkor kezdett el Gacy után nyomozni, amikor a 15 éves Robert Piesttel, a helyi patika kisegítőjével is végzett. A fiú eltűnése miatt indított nyomozásban Joseph Kozenczak járt el, aki végig kételkedett Gacy ártatlanságában, így a férfi múltjában kezdett el kutakodni, ahol hamar rálelt a férfi büntetett előéletére, így azonnal házkutatást rendelt el Gacynél. A házkutatás során jogosítványokat, gyűrűket, marihuánát, bilincseket, késeket, erotikus filmeket és olyan ruhákat találtak, amelyeket minden bizonnyal fiatalabb fiúkra gyártottak. Gacy autójában – mint később kiderült – korábbi áldozatának hajszálaira bukkantak. A bizonyítékok után a férfit behívták a rendőrségre, de a kihallgatás során Gacy tagadta az őt ért vádakat. 24 órás megfigyelés után, közvetett bizonyítékok hiányában, távozhatott a rendőrőrsről. Rignall, akinek korábban megkegyelmezett a sorozatgyilkos, felismerte az elkövetőjét, vallomása előre lendítette a nyomozást. Gacy ezután egy ember megölését beismerte, de azt állította, hogy önvédelemből tette, és holttestét a garázsa alá ásta. A rendőrök a keresések során a férfi pincéjében, kertjében 29 holttestet találtak. Gacy végül mind a 33 ember életének kioltását bevallotta. A hiányzó holttesteket, miután nem volt kertjében több hely a tetemek eltűntetésére, a közeli folyóba dobta.

1980. február 6-án, nyolc évvel az első gyilkossága után sor került Gacy tárgyalására. Az esküdtszék március 13-án hozta meg az ítéletét, John Wayne Gacyt bűnösnek találták, a férfit méreginjekcióval kivégezték.

 

Felhasznált források: 1, 2, 3

Képek forrása: 1, 2

EnglishGermanHungarian