[metaslider id="9331"]

„A gólyatábor csak az első lépcsőfok a PTE ÁJK hallgatói évek során” – interjú Horváth Dominikkal

2021 nyarán az Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzati Testülete két gólyatábort is lebonyolított; az első a tavaly érkezetteknek, a második pedig a friss gólyáknak lett megszervezve. Az idei gólyatáborok teljesen más, megújult tematikát kaptak: seniorok helyett alphák várták a gólyákat, az egésznek „görögös” arculata lett, még a csapatok nevei is ezt tükrözték: találkozhattunk béta, gamma, delta, kappa, théta és zéta csapatokkal is. A táborok Szekszárdon kerültek megszervezésre, amelyeknek a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar kampusza adott helyet. 

Most, egy héttel később, mikor már kellőképpen lenyugodtak a kedélyek és sikerült megemészteni a táborok okozta eufórikus érzést (és persze kipihenni a kétszer három napot), megkérdeztem Horváth Dominikot, az ÁJK Hallgatói Önkormányzati Testület ügyvivő elnökét, hogyan vélekedik a két táborról.

Milyen indíttatásból döntöttetek amellett, hogy a Hallgatói Önkormányzati Testülettel szeretnétek a másodéveseknek pótgólyatábort rendezni? Mikor fogalmazódott meg bennetek az ötlet? 

 

Horváth Dominik: Október 23-a után volt az első alkalom, amikor úgy éreztem, hogy ténylegesen tudok segíteni az évfolyamnak, amikor ki tudtuk harcolni, hogy a jelenlegi másodévesek a kötelező előadásaikra a karon történő zárás ellenére még bejárhassanak. Már akkor érezhető volt az, hogy milyen jól esett ez az évfolyamnak. Plusz a visszajelzések alapján rendkívül hasznos volt, hiszen nem nagyon volt szerencséje az évfolyamnak a programok elmaradása miatt ismerkedni, így örültem, hogy legalább a közösségépítésnek egy morzsáját még ki tudtuk harcolni. Nagyon nehéz és más kezdés jellemezte ezt az évfolyamot, amiből a személyes programok majdhogynem teljesen hiányoztak. Az egyetemi életnek az egyik legfontosabb alappillére az összetartó közösséggé formálódás véleményem szerint. Ez volt a fejemben, amikor elkezdtük összerakni a pótgólyatábor ötleteit. Nagyon kevés időnk volt megszervezni az egészet, viszont a csapat ugyanúgy vélekedett ennek a relevanciájáról. Ez egy olyan esemény egy hallgató életében, amelyre mindig emlékezni fog, ahol könnyedén életre szóló élményeket szerezhetnek és barátságokat köthetnek. 

Úgy gondoltam, hogyha lesz arra lehetőség, hogy ezt az élményt megadhassuk Nekik, akkor ezzel mindenképpen élni fogunk. Szerencsére lett és így meg is tudtuk valósítani.

Milyen érzéssel töltött el, hogy a PTE tíz kara közül csak az Állam- és Jogtudományi Kar vállalta el két tábor megszervezését?

Horváth Dominik: Ebben az esetben sokkal inkább fokuszáltam az ÁJK-ra. Mindegyik karnak megvannak a sajátosságai, nem tudom, hogy pontosan, miért hozták meg ezt a döntést a rész önkormányzati kollégáim, viszont abban biztos vagyok, hogy úgy ahogy nálunk is, úgy náluk is a hallgatók érdeke volt a középpontban és minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat kihozzák a gólyatáboraikból.
Örültem, hogy mi meg tudtuk valósítani mind a kettőt, abszolút megérte. A visszajelzések nagyon jól estek a két hét után.

A másod- és elsőévesek tábora szinte közvetlenül egymás után zajlott le. Mit gondolsz, ez mennyire volt megterhelő és fárasztó a szervezőknek, illetve a segítőknek? Milyen nehézségekkel kellett szembenézni?

Horváth Dominik: A két tábor között eltelt azért 3 éjszaka, ahol, akinek szüksége volt a regenerálódásra az élni tudott ezzel a lehetőséggel. A második táborban egyáltalán nem érzékeltük azt, hogy fáradt lenne a felsőbbévesekből álló alpha csapat. Mindenki közös erővel segített a gólyáknak abban, hogy kellemes élményekkel gazdagodva térhessenek haza a táborból.

Nehézséggel szerencsére nem kerültünk szembe, hiszen igyekeztünk egy olyan menetrendet létrehozni, amely nagyjából percről perce, a legkisebb kellékig le volt bontva. Ezt több perspektíva alapján átírtuk, és ennek köszönhetően nem nagyon jöhetett olyan akadály, amelyre ne lett volna egy azonnali reakciónk.

Mi az, amit mindenképpen kiemelnél az élmények és történések közül, és ami mind a két táborban jelen volt?

Horváth Dominik: A gólyatáborok legfontosabb célja az a közösséggé kovácsolás. Ezt a célt sikeresen abszolváltuk mind a két táborban, annak ellenére, hogy teljesen más összetételű volt a két tábor. Örömmel töltött el a két tábor során az, hogy folyamatosan végigkísérhettem a két közösség kialakulását, és azt, hogy hogyan válik egyre szorosabbá a résztvevők közötti kapocs.

Szerencsére a gólyatábor csak az első lépcsőfok a PTE ÁJK hallgatói évek során, így bátran mondhatom, hogy remélem, hogy még minél több esemény során, vagy lehetőség közben fogunk találkozni az elkövetkező időszakban!

Összességében hogyan vélekedsz a gólyatáborokról? Ha megtehetnéd, utólag változtatnál valamin?

Horváth Dominik: Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, és amit mi is láttunk az az, hogy jól érezték magukat a hallgatók. Ki tudtak kapcsolódni, tudtak ismerkedni, az esszenciális információkat mind a két táborban magukhoz vették. Utólag okos az ember, ahogy a mondás is tartja, de nem változtatnék semmin. Úgy gondolom, hogy minden megfelelően és terv szerint zajlott, az inputokból pedig a jövőben mindenféleképpen építkezni fogunk, hogy folyamatosan csiszolhassuk a hallgatótársaink szórakoztatásához elengedhetetlen rendezvényeket.

Bízom abban, hogy minél hamarabb minél több szaktársunkkal találkozunk és egy pozitív élményekben gazdag tanévhez lesz szerencsénk.

Köszönöm szépen a megkeresést és a kérdéseket!

 

A Media Iuris nevében is szeretném megköszönni Horváth Dominiknak, amiért elvállalta az interjút és válaszolt a kérdéseimre!

EnglishGermanHungarian