[metaslider id="9331"]

Kapcsolj le a természetért! – A Föld órája ma este 20:30-kor!

A világjárvány közepén sem szabad megfeledkeznünk bolygónkról a Földről. A 2007-ben Ausztráliából indult kezdeményezésnek az elsődleges célja az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira. A most már több, mint 10 éve tartó kezdeményezéshez 2019-ben több, mint 180 ország csatlakozott, köztük természetesen évek óta Magyarország is.

MA

Március 28-án tartják a világ legnagyobb önkéntes akcióját, a Föld Óráját, ami arra ösztönzi a magánszemélyeket, településeket, vállalatokat és szervezeteket, hogy fejezzék ki elkötelezettségüket bolygónk iránt – írja a WWF.

Furcsa mód az idén az akciót az ‘online térben‘ szervezik meg (bár nem értem, mert máskor is ott hirdették meg – a szerk.), oly módon, hogy 20:30-kor mindenkit arra kérnek, hogy ‘áramtalanítson’.

„2020. március 28-án 20:30-tól egy órára te is oltsd le a világítást, és kapcsolj ki otthonodban minden elektronikus berendezést, ezzel kifejezheted támogatásodat természeti értékeink megóvásáért.” – kérik a WWF magyarországi facebook oldalán.

Az eseményhez oktatóink és hallgatóink is csatlakoztak már, köztük Dr. Pál Emese is, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Közigazgatási Jogi Tanszékének adjunktusa is. Őt kérdeztük:

Miért tartja fontosnak a kezdeményezést, illetve Ön, hogyan valósítja majd meg a mai napon a ‘lekapcsolást’?

dr-Pál-EmeseDr. Pál Emese: Először is nagyon szépen köszönöm a Media Iurisnak a megkeresést.

Úgy gondolom, hogy a „Föld Órája” nevű kezdeményezés és az azon való részvétel az idén még különlegesebb és hangsúlyosabb, mint eddig bármikor. Terveim szerint a nyolc órai hálatapsot követően, elkezdek majd a lakásban megszünteti mindenféle fényforrást. Nagy fényfüzér rajongó vagyok, szóval ez biztosan eltart majd néhány percig J Aztán meggyújtok néhány gyertyát, illatmécsest, füstölőt, ugyanis tagja vagyok egy facebookos meditációs csoportnak, és a napi gyakorlás ideje pont egybeesik azzal, amikor a világon mindenfelé lekapcsolódnak a fények. Reményeim szerint sok embertársunkat megmozgatja ez a nagyszerű lehetőség. A jelenlegi helyzetben mindennél fontosabb az, hogy éreztessük egymással: együtt vagyunk, itt vagyunk egymásnak, vigyázunk egymásra és a Föld Anyára. Van a jógában erre egy nagyon találó kifejezés: „ahimsza” – „együtt érezni, nem bántani”, sem egymást, sem pedig a minket körülevő természetet. Ez az egy órás elcsendesülés remek alkalom arra, hogy egy kicsit az elménket is megnyugtassuk. Azt hiszem, nagyon nagy szükség van erre mostanság. És ne felejtsük el: „a szeretet az az energia, amely csendesen átalakít minden helyzetet”. Koncentráljunk most mindannyian erre!

Csatlakozzatok Ti is minél többen a kezdeményezéshez és áramtalanítsunk egy órára.

EnglishGermanHungarian