[metaslider id="9331"]
fiú

A fiú, aki köddé vált az éjszakában – Brandon Swanson rejtélyes eltűnése

Földünk több országában évente számtalan eltűnési esetet tartanak nyilván, melyek nagy része a bejelentést követő pár napon, esetleg hónapon belül megoldódik, viszont vannak olyanok, amelyeket hosszú évtizedek után is homály fedi. Ezen esetek nagyobb érdeklődést kapnak a nyilvánosság szemében, az egyszerű laikus emberek is tudni szeretnék, mi történhetett valójában. Mostani cikkemben az Amerikai Egyesült Államok egyik legrejtélyesebb esetét mutatom be, mely közel 14 éve, egy fiatal főiskolással történt. A fiú ugyanis olyan körülmények között tűnt el, hogy közben végig telefonon beszélt a szüleivel, így ők gyakorlatilag élőben hallhatták, hogy gyermekük köddé válik. 

Előzmények és az eltűnés napja

Brandon Swanson 1989-ben született Marshall városában, és ezt követően is itt élt szüleivel és testvérével. A középiskola elvégzése után döntött úgy, hogy jelentkezik egy műszaki főiskolára, ahol többek között a szélturbinákkal is foglalkozott. Társai egy kedves, segítőkész, könnyen ismerkedő fiúnak tartották, aki sosem hozott elhamarkodott döntéseket, és minden őt érintő eseményt megosztott a szüleivel.  Élete a teljesen szokásos mederben zajlott, egészen 2008 tavaszáig. A főiskolán május 13-án ért véget a tavaszi szemeszter, és Brandon úgy döntött, hogy a félévzárást megünnepli barátaival. Két összejövetelen is részt vett. Akik vele voltak, állították, hogy nem fogyasztott annyi alkoholt, ami az ittassághoz vezetne. Mivel mindenki tudta, hogy Brandon tisztelettudó fiú is, szüleinek tett ígéretét betartva éjfél után indult haza saját autójával a 68-as úton, amely közvetlenül érintette lakóhelyét is.  Pár órával később azonban otthon megcsörrent a telefon, amelyet az édesanyja vett fel. Ekkor szólt Brandon, hogy autójával egy árokba csúszott, nem sérült meg, de nem tudja kihúzni a járművét, és megkérte a szüleit, hogy jöjjenek el érte. Elmondta, hogy Lynd mellett tartózkodik, közel Marshallhoz. A szülei azonnal elindultak, közben folyamatosan telefonon beszéltek gyermekükkel, de mikor arra a helyre értek, amit mondott, sem őt, sem az autót nem látták. A fiú az autó fényszóróival, a szülei dudálással próbálkoztak, eredménytelenül, majd Brandon annyira dühös lett, hogy rácsapta szüleire a telefont, és eldöntötte, hogy egyedül indul el, ugyanis a távolban fényeket látott, amelyről azt gondolta, a közeli kisvárosé lehetnek.  Később az édesapja visszahívta, ekkor Brandon már azt magyarázta, hogy vízcsobogást hall, és hogy fennakadt többször is valami kerítésszerű tárgyban.  A beszélgetésük negyvenhetedik percében, körülbelül hajnali három után azonban hátborzongató dolog történt, ugyanis a fiú váratlanul felkiáltott: „Ó basszus!”, majd síri csend következett. Apja többször megpróbálta újrahívni, de a fiú nem vette fel többé a telefont.

fiúBrandon és testvére

Az eltűnés másnapja és a keresés

Miután Brandon nem jelentkezett többet, szülei a lyndi benzinkútra mentek, amelyet korábban találkozási pontnak beszéltek meg, de mivel a fiú ott sem jelent meg, reggel hat órakor az édesanya, Anette bejelentette fia eltűnését a helyi rendőrségen.  Ott először csak annyit jegyeztek meg, hogy nem szokatlan, ha egy tizenéves fiú kimarad éjszakára, illetve minden joga megvan eltűnni. Később azonban elindították a keresést, először a fiú telefonadatainak bemérésével próbálkoztak, ami által kiderült, hogy Brandon  Lyndnek még a közelében sem járt. Az utolsó hívások Taunton mellől érkeztek, ami több mérföldre feküdt Marshalltól. Az autót is megtalálták kora délután, a főúttól nem messze húzódó gazdasági úton, ami pont az ellenkező irányba vezetett. Ettől kezdve a keresés új fordulatot hozott, ugyanis nyomkövető kutyákat is bevetettek, akik szagot fogtak, és követni kezdték a fiú útvonalát, ami teljesen ellentétes irányba vitt, mint amit Brandon a szüleinek magyarázott a hívás megszakadása előtt. Először eljutottak a Yellow Medicine folyóhoz, ami által sokan úgy gondolták, hogy Brandon valahol megcsúszhatott, és belefulladt a folyóba. Azonban a kutyák, miután átúsztak a másik partra, folytatták útjukat, egészen egy kavicsos útig, ahol a szagot is elvesztették.  A rendőrség és a civil keresők közel öt mérföldes szakaszt vizsgáltak át, de eredményre nem jutottak. Az évek során számtalan kereső akció zajlott le, egyszer több százan is csatlakoztak, de sem akkor, sem a későbbiekben sem találtak használható nyomot. 

fiú

A keresés elrendelésekor kihelyzett plakát

Eltűnési elméletek

A sikertelen kereső folyamatok után egyre több elmélet született a főiskolás eltűnésével kapcsolatban. Az egyes elméletek szerint a fiú vízbe fulladt, vagy elrabolhatták, mások úgy gondolták, hogy magánterületre tévedt, és véletlenül belefutott egy illegális titkos szervezkedésbe, emiatt veszett nyoma.  Felmerült, hogy vadállatok ölték meg, ugyanis ezen a területen medvék, farkasok és pumák is vadásznak éjszaka, de ebben az esetben találtak volna csontmaradványokat, személyes tárgyakat vagy ruhadarabokat, és mivel ilyenek sem kerültek elő, az elmélet tévesnek bizonyult. Volt, aki szerint egy autó ütötte el a kivilágítatlan Brandont, és a sofőr tartva a következményektől eltüntette a nyomokat. Azt is feltételezték, hogy a fiú megrendezte a saját eltűnését, de ha ez így lett volna, nem hívja fel az éjszaka közepén a szüleit a helyzetét magyarázva.  Az is kérdésként merült fel, hogy Brandon miért tért el ennyire a hazafelé vezető útról, amihez könnyen hozzájárulhatott, hogy a bal szemére nagyon gyengén látott, így nem kizárt, hogy a sok kanyarodás közben elvesztette térérzékelését. 

fiúAz eset legfontosabb helyszínei

Jelen

Brandon Swansont a mai napig nem találták meg, a nyilvántartásban továbbra is eltűnt személyként szerepel. Eltűnésének valódi okára csak találgatások vannak.  Az elmúlt tizennégy évben számtalanszor próbáltak Brandon nyomára akadni, sikertelenül.  Semmi jel nem utal arra, hogy életben van, de ami még bizarrabbá teszi eltűnését az az, hogy a holtteste sem került elő.  Esete azonban egy fontos fordulatot hozott Amerika történetében, ugyanis a szülők kezdeményezésére elfogadtak egy olyan törvényt, hogy a rendőrség a bejelentést követően azonnal kezdje meg az eltűnt személy felkutatását, ha megvan az esély arra, hogy életveszélyben lehet, függetlenül attól, hogy kiskorú vagy nagykorú személyről van szó. Ezt a törvényt a fiú után Brandon’s Law-nak neveztek el.  A fiú  családja nem adja fel a reményt, ugyanakkor szívük mélyén érzik, hogy Brandon már nem fog élve előkerülni, de mindennek ellenére a verandájukon minden este felkapcsolnak egy kis lámpát, részben útmutatást adva a fiúnak, ha véletlenül hazatérne.  Az édesanyja nemrégiben azt mondta lányának, hogy nem biztos, hogy Brandon az ő életében elő fog kerülni. Mire a lány ezt válaszolta: „Anya, én azt sem hiszem, hogy az én életemben elő fog kerülni.”

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian