[metaslider id="9331"]

A cukorbetegség világnapja – november 14.

A mai világban a legtöbb embernek van legalább egy olyan ismerőse, aki cukorbetegségben „szenved”, ám még mindig nagyon sokan nem tudják, hogy mit takar ez a betegség igazából. November 14. a cukorbetegség világnapja, célja, hogy felhívja a figyelmet erre a betegségre, ezért most én is egy ilyen cikkel készültem nektek ezzel kapcsolatban.

Mi is a cukorbetegség, vagyis a diabétesz?

A diabétesz azon betegségek közé tartozik, amelynek több válfaja van. Lehet valaki egyes típusú cukorbeteg, kettes típusú cukorbeteg, illetve terhességi cukorbeteg. Mi köti össze a cukorbetegségeket? A hasnyálmirigy nem termel vagy nem termel elég inzulint, vagy a szervezet nem képes megfelelően felhasználni a megtermelt inzulint. Szóval a kulcs az inzulin. 

Határoljuk el egymástól őket: 

1-es típusú cukorbetegség: 

Ez a válfaja a diabétesznek egy autoimmun betegség amit jelen tudásunk szerint nem lehet megelőzni, sem gyógyítani. A szervezet az inzulin termelő béta sejteket elpusztítja, ennek oka az immunrendszer hibás működése. Tünetei: fokozott vizeletürítés (poliuria), a szomjúság (polidipszia), az állandó éhségérzet, a testsúlycsökkenés, a látás megváltozása, homályos látás és a kimerültség.  Az egyes típusú cukorbetegséget inzulinnal, mozgással és egészséges életmóddal kell kezelni.

2-es típusú cukorbetegség:
A cukorbetegek nagy részét ez a válfaj teszi ki, nagyrészt megelőzhető betegség. A hasnyálmirigy bétasejtjei termelnek inzulint, de nem tudják kifejteni hatásukat, ugyanis a sejtek érzéketlenné váltak velük szemben, emögött az inzulinreceptorok hibás működése áll. Tünetei hasonlóak az 1-es típusú diabétesz tüneteihez. Kialakulásának főbb okai között van az elhízás, a magas vérnyomás és a genetikai hajlam is. A vércukorszint rendszeres ellenőrzése mellett a betegség egészséges táplálkozással, megfelelő fizikai aktivitással, indokolt esetben gyógyszeres kezeléssel kiegészítve visszaszorítható, illetve megfelelően kordában tartható.

Terhességi cukorbetegség:
A terhességi cukorbetegség ideiglenes és az inzulinrezisztenciához kapcsolódik. 

Nagyon sok tévhit is terjed a cukorbetegséggel kapcsolatban, ilyen például, hogy:
– „Ne egyél annyi édességet mert cukorbeteg leszel tőle.” – Ugyan a kettes típusú diabéteszt az elhízás is okozhatja, de semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy ez az édességevéstől alakul ki. Sőt azt biztosan mondhatjuk, hogy az egyes típusú cukorbetegségnek semmi köze az édességfogyasztáshoz. 

– „Hogy lehetsz cukorbeteg, hiszen tök vékony vagy.” – Hasonló a válasz mint az előző mondatra, a cukorbetegség kettes típusa LEHET elhízás miatt, de nem kötelező feltétele. És ez fordítva is igaz, nem minden elhízott ember lesz cukorbeteg.

-” Dehát cukorbeteg vagy, biztos megeheted?” – A legtöbb cukorbeteg tisztában van a betegségével és a korlátaival ezért el tudja dönteni, hogy mit ehet és mit nem. Nem igaz az sem, hogy semmi olyat nem fogyaszthatnak ami cukros, oda kell rá figyelni, de mindent lehet, csak mértékkel. 

– „ A cukorbetegséggel nem lehet teljes életet élni.”- De lehet, és pont.

– „A cukorbetegség elkapható.” – Nem, ez nem egy vírus vagy egy baktérium, nyugodtan leülhetsz cukorbeteg személy mellé a buszon, nem leszel diabéteszes tőle.

-” Inzulint kapsz/inzulinpumpád van/méred a cukrod, akkor neked súlyosabb a cukorbetegséged?” – Ugyan a kettes típusú cukorbetegség esetén a személy csak akkor kap inzulint ha a gyógyszeres kezelés nem működik, egyes típus esetén mindenképp szükség van inzulin adására, inzulinpumpát pedig pont, hogy azok kapnak akiknek jobbak a vércukrai, ez egy kvázi kiváltság. Aztán van akinek ez bejön és van akinek nem. A vércukor mérése viszont minden cukorbetegség esetében ELENGEDHETETLEN. 

Szerencsére a mai világban már könnyebb cukorbetegnek lenni mint régen, több a lehetőség és az eszközök is jobbak, de fontos, hogy odafigyeljen magára az ember ugyanis a kezeletlen cukorbetegségnek súlyos szövődményei lehetnek. Okozhat látásromlást vagy akár vakságot is, idegi fájdalmakat, zsibbadást, veseműködési zavart, érszűkületet a koszorúerekben, agyi erekben, végtagok ereiben, okozhat bénulást is. Sajnos okozhat fekélyt is ami miatt elveszítheti a beteg valamelyik végtagját, és ki kell mondanunk, hogy szívinfarktust vagy agyembóliát is okozhat.

Mint minden témában, a cukorbetegéghez kötődően is találni olyan személyeket akik fel akarják hívni erre a betegségre a figyelmet. Ha valakit érdekel a téma, vagy az, hogy hogyan is él egy cukorbeteg azoknak ajánlom: 

Lívia a saját életét mutatja be:https://www.facebook.com/diabdiary96

Tomi érdekes kérdéseket boncolgat videóiban: https://www.youtube.com/channel/UCF7tq7W1zGpbTQtEKghrgWw

Petra filmfesztiválokra jutott el a Lucáról, a frissen diagnosztizált cukorbetegről szóló rövidfilmjével: https://www.youtube.com/watch?v=8RRqCjwPNGE&t=689s

A szurikáta alapítvány pedig mindent megtesz azért, hogy könnyebb legyen az élete a diabétesszel élő gyerekeknek: https://szurikataalapitvany.hu/

A végére pedig egy érdekesség, a cukorbetegség jele a kék kör, így ha látjátok, hogy valaki ilyet visel vagy ilyen tetoválás van, tudhatjátok, hogy ő bizony cukorbeteg.

EnglishGermanHungarian