[metaslider id="9331"]
borostyán

A Borostyán Liga

Az Egyesült Államokban több ezer felsőoktatási intézmény nyitja meg kapuit évről évre az új diákok számára. Természetesen ezek között is vannak kvalitásbeli különbségek, azonban tagadhatatlan, hogy az USA-ban világszínvonalú az egyetemi oktatás, főleg, ha egy Borostyán Ligás intézménybe kerül az ember. 

 

Na de mi is pontosan a Borostyán Liga?

Az Ivy League (Borostyán Liga) eredetileg nyolc magánegyetem sportszövetsége az Egyesült Államokban, pontosabban annak északkeleti területén. A névválasztás oka, hogy egyes épületek falán borostyán fut végig. Több évtizedig tartó sportegyüttműködés után vált hivatalossá 1954-ben az Ivy League elnevezés, ami már nem pusztán sportszövetséget jelentett, hanem azt a 8 észak-amerikai egyetemet foglalta magába, amelyek magas oktatási színvonalukról ismertek. 

Ezek név szerint:

  • Brown Egyetem
  • Columbia Egyetem
  • Cornell Egyetem
  • Dartmouth Egyetem
  • Harvard Egyetem
  • Princeton Egyetem
  • University of Pennsylvania
  • Yale Egyetem 

A nyolc egyetem közül 7-et még a gyarmati időkben alapítottak, kivéve a Cornellt, amit ugyanis 1865-ben. A köztudatban ezeket az egyetemeket a legjobbak közé sorolják nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is, az általuk nyújtott képzésen való részvétel mondhatni kiváltság, ráadásul rendkívüli értékű adományokat, állami és szövetségi ösztöndíjakat kapnak ezek a képzési intézmények. Ezen kívül létezik egy Ivy Plus elnevezés is, amely az Ivy League egyetemekhez sorol még olyan kiváló felsőoktatási intézményeket, mint például a Stanford, MIT (Massachusetts Institute of Technology) vagy a King’s College London.

borostyán
A Borostyán Liga intézményei és azok címerei

Mik az előnyei a Borostyán Ligás egyetemeknek?

1. Kiválóság szinte minden téren

Ezen egyetemek kiválósága egyrészt magába foglalja az oktatás és professzorok magas színvonalát, másrészt ide sorolhatók a kampuszokon fellelhető épületek, mint például előadótermek, könyvtárak, sportpályák, kollégiumok impozáns külseje és az a számtalan tudományos és szabadidős lehetőség, amelyek nem véletlenül vonzzák a világ minden tájáról a legkiválóbb képességű, ambiciózus és nyitott fiatalokat. 

 

2. Eszközökhöz és forrásokhoz való könnyű hozzáférhetőség

Mivel ezek az intézmények rendkívül komoly alapítványi támogatásokkal rendelkeznek, nem jelent számukra kifejezetten problémát, hogy megteremtsék azokat a körülményeket és eszközöket, amelyek a tudományos kutatásoktól kezdve a sportoláson át akár a művészeti és kulturális tevékenységekig szükségesek. Ezeket pedig szakképzett oktatók közbenjárásával teszik.

 

3. Tekintély a névben

Vannak, akik úgy vélekednek, a Borostyán Ligás egyetemeken szerzett diploma nem feltétlenül ér többet, mint bármely más, magas presztízsű intézményben szerzett. Az igazság azonban, hogy az érték az oktatás színvonala mellett magában a névben is keresendő. Statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a Borostyán Ligás intézményekből kikerült friss diplomások vagy akár még diploma előtt állók szinte probléma nélkül, egyből találnak munkát maguknak, hiszen a különböző cégek, társaságok hatékony munkavégzésük és sikerük érdekében szívesen alkalmaznak olyan személyeket, akik ilyen neves intézmények falain belül tanultak.

borostyán
2012-2019 között folyamatosan nőtt a jelentkezők száma, miközben azok aránya, akik felvételt nyertek, egyre inkább csökkent (lásd zöld vonal)

Mik a hátrányai ezeknek az iskoláknak?

1. Magas költségek

Egy másik gyakori feltételezés, hogy a Borostyán Ligás egyetemek rendkívül drágák. A tandíjra, szállásra évente rengeteg pénzt kell rászánni. 2019 és 2020 között az átlag induló ár a tandíj és egyéb illetékek esetében 54 ezer dollár volt, ami magyar forintba átszámítva megközelítőleg 17 millió forint. Ebből adódóan nem ok nélkül törekednek minél többen arra, hogy akár tanulmányi-, akár sporteredmények által ösztöndíjhoz jussanak.

 

2. Állandó konkurencia

Az a kiválóság és színvonal, amit ezen intézmények képviselnek, egyszerre lehet inspiráló és lenyűgöző, ugyanakkor frusztráló és rémisztő a hallgatók számára. Akik bekerülnek, hozzászoktak ahhoz, hogy a saját iskolájukban a legjobbaknak számítottak, emiatt azonban meglepve tapasztalják, hogy az egyetemen mindenki hasonló meggyőződéssel érkezett. Ráadásul a leadott anyagmennyiség, folyamatos nyomás annak érdekében, hogy tudják tartani az eddig hozott színvonalat, a másokhoz való hasonlítgatás mind befolyásolják a tanulókat. 

 

3. A Borostyán Ligán kívüli lehetőségek

A Borostyán Liga színvonalának mércéjét más egyetemek is képesek megütni nem pusztán az Egyesült Államokban, de más országokban is. Például a Stanford, MIT (Massachusetts Institute of Technology) vagy a CalTech (California Instute of Technology) nem Borostyán Ligás intézmények, mégis sok esetben bizonyos szakterületeken jobb eredményeket produkálnak. A Stanford esetében ez elsősorban a jog, illetve orvostudomány területe, míg utóbbi kettőnél főként az informatika és tudomány dominál. Ráadásul jóval alacsonyabbak a költségek, amik szintén előnyt jelentenek.

Összességében egy Borostyán Ligás intézménybe felvételizni sohasem egyszerű és a bekerülés után sem szűnnek meg a nehézségek, ám ha valaki tud élni az ott felkínált lehetőségekkel, a befektetett munka egész biztosan megtérül. Ugyanakkor nem feltétlenül kell ahhoz Borostyán Liga, hogy valaki megfelelő és versenyképes képzésben részesüljön. A döntés mindenkinek a maga kezében van.

 

Források: 1, 2

Képek: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian