[metaslider id="9331"]
Bermuda-háromszög

Megmagyarázhatatlan eltűnések, avagy a Bermuda-háromszög

Ekkor született meg a nagybetűs Bermuda-háromszög: a hely, ahova eltűnni járnak a hajók, a hely, ahol megmagyarázhatatlan események borzolják az idegeket, a hely, ahová az ember csak egyszer teszi be a lábát, és jó eséllyel nem keveredik elő soha többé.

A Bermuda-háromszöghöz mindenkinek a nyomtalan eltűnések, rejtélyes fények, különös víz alatti romok és sok más érdekes, szinte megmagyarázhatatlan történések gondolata társul. A majdnem háromszög alakú terület az Egyesült Államok keleti partvonala mentén található.

Már az 1950-es években is többen kutatták, hogy mi állhat a titokzatos legendák mögött. Az Associated Press című újságban publikálták Edward van Winkle Jones összegyűjtött történeteit a köddé vált hajókról és 135 ember megmagyarázhatatlan eltűnéséről. Jones így fogalmazott: ,,Nyom nélkül elnyelte őket a tenger.”

Kolombusz iránytűje

A nagy földrajzi felfedezések során 1492. október 8-án a feljegyzések szerint Kolombusz Kristóf a Bahamák felé hajózva rápillantott iránytűjére, amely nem a megfelelő hajózási irányba mutatott, hanem a mágneses észak felé. A kapitány úgy döntött, hogy nem szól a legénységnek, mivel az ismeretlen közepén nem éppen megnyugtató tény volt, hogy iránytűje nem a megszokott módon működik.

Erre az esetre, azonban napjainkban találtak már tudományos megoldást. A mágneses észak és a földrajzi észak nem ugyanaz a pont. Az iránytűk a mágneses észak fele mutatnak, mely folyamatos vándorlásban van. A Bermuda-háromszög területén, azonban a két pont egybeesik.

A navigációs eszközök megbolondulásáról többen is beszámoltak napjainkban is, ezért a magyarázatot másban kell keresni, mivel minden tapasztalt hajós tisztában van a mágneses pólusok fogalmával.

Bermuda-háromszög

A kísértethajó

1872-ben az angol Dea Gratia nevű hajó éppen New Yorkból Gibraltár felé tartott, amikor szembe találkozott egy különös hajóval. David Morehouse kapitány meg volt róla győződve, hogy az ismeretlen hajó a Mary Celeste, amely már több mint egy hónapja hagyta el a New York-i kikötőt, és azóta nyoma veszett. A néma fedélzetén egyetlen ember sem volt, a raktár fel volt töltve élelmiszerrel és szesszel, harcnak vagy erőszaknak semmi jelét nem találták, a hajó átvizsgálása eredménytelennek bizonyult,és azóta sem derült fény rá, mi történhetett.

Fontos azonban az a tény, hogy a hajót pontosan az Azori-szigetek közelében találták meg, nem pedig a Bermuda-háromszög területén.

kísértethajó

A 19-es repülőszázad

1945. december 5-én a lauderdale-i reptérről öt amerikai Gumman TBM Avengers bombázó kezdte meg gyakorlatát, és még aznap eltűntek a Bermuda-háromszög felett. Kezdetekben a légierő vezetője, Charles Caroll Taylor rádiós kapcsolatban állt az irányítóközponttal, az iránytű hibás működéséről számolt be, végül pedig teljesen elvesztette az irányt a többi pilótával együtt. A hónapokig tartó kutatás eredménytelen maradt, sem roncsokat, sem holttesteket sem olajnyomokat nem találtak.

A kapitány és 13 fős legénysége soha nem tért vissza a bázisra.

Star Tiger és Star Ariel

A BSSA a brit dél-amerikai légitársaság, melyet a második világháborúban szolgáló pilóták alapítottak. Egyik repülőgépük 1948. január 30-án tűnt el a Bermuda-háromszög felett, roncsait soha nem találták meg. Ez az eset, azért különös, mivel az előtte haladó repülő pilótája, Frank Griffin kapcsolatban állt Tigerrel. Nem érzékelt vészjelzést tőle, valamint saját, azonos útvonalon haladó gépet minden gond nélkül tudta navigálni, sem köd, sem elektromos viharok nem okoztak problémát.

Star Tiger

Van magyarázat az eltűnésekre?

Évtizedek során rengeteg kutató és lelkes amatőr próbálta megfejteni az ördög háromszögének a rejtélyét. Akik viszont nem szeretnek a tudományos magyarázatokkal bajlódni, a történéseket betudták a földönkívülieknek. Jelenleg egyértelmű tudományos magyarázat nincs arra, hogy miért veszett oda ennyi hajó és repülőgép. Egyes kutatók azt mondják, hogy az ottani mágneses gravitációs erők megzavarják a műszereke,t és ezért tévednek el az arra járó gépek és hajók. Mások szerint rendkívül szeszélyes arra felé az időjárás, így könnyen keletkezhet bármikor egy nagyobb vihar, és a hullámok felelősek a sok eltűnésért. 

A Bermuda-háromszög titka

Ha felkeltettem érdeklődésedet a Bermuda-háromszög rejtélyeivel kapcsolatban, akkor figyelmedbe ajánlom a Bermuda-háromszög titka című filmet, amely részletesebben tárgyalja az ott történt eltűnéseket. Emellett számos könyv és sorozat is foglalkozik a megmagyarázhatatlan történetekkel. 

Források: 1, 2

Képek forrása: 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian