[metaslider id="9331"]
Berlini fal

Határ a csillagos ég (…és a berlini fal, ami alatta van)

1949-től 1961-ig, a berlini fal megépítéséig közel 3 millió keletnémet hagyta el az NDK-t. Kelet-Németország államhatalma ezt nem nézhette tétlenül, ezért a kettéosztott Berlin nyugati határán technikai zárat, falat készült építeni. A fal megépítésének hírére rövid időn belül mintegy 207 ezer ember disszidált. A körülbelül 156 km-es rendszer nagyjából 45 ezer darab, három és fél méter magas szögesdróttal ellátott betonelemből épült, de a falak mellé árkokat, vizesárkokat ástak, tankcsapdákat telepítettek. Bár falnak nevezték, de a „védelmi rendszer” elnevezés talán találóbb rá.

A kelet foglyai

A rendszer 1961 augusztusától 1989 novemberéig működött, ezalatt kb. ötezren kíséreltek meg rajta átkelni. Több ezren közülük sikerrel jártak, de minimum 136 halálos áldozata – e szám valószínűleg a valóságban magasabb volt – is lett a próbálkozásoknak. A fal keleti oldalán később egy azzal párhuzamos másik falat is felhúztak, aminek a történészek a „halálsáv” nevet adták. A halálsáv területén a talajt süppedő, menekülést nehezítő állagúvá tették, különböző akadályokkal, csapdákkal látták el. Mindemellett számos őrtorony és néhány sorompó volt még a rendszer tartozéka. Az őrség jó része sorállományú fiatal katonákból állt, mely olcsó, de egyben megbízhatatlan működést is jelentett. Sok dezertőr az őrség segítségét felhasználva menekült, több őr is velük tartott, akik gyakran családtagjaikat is kimenekítették. Előfordulhatott például az is, hogy egy emeletes ház bejárata még az NDK, ám hátsó ablakai már az NSZK területén voltak. „Lepedő-ejtőernyőkkel” és a legkülönbözőbb segédeszközökkel igyekeztek élni a kínálkozó lehetőséggel a kommunizmusban nem hívő, vagy az abból kiábrándult kelet-berliniek. Az ablakok alatt nyugati tűzoltók is segédkeztek. Az efféle házakat aztán idővel a Stasi (keletnémet államrendőrség) kiürítette és azonnal befalazta ablakait.

Berlini fal

Menekülési kísérletek

A szabad világ felé történő menekülésnek komoly példatára áll az érdeklődők rendelkezésére. Néhány általam érdekesnek ítélt kísérletet ismertetnék a következőkben, melyek közt vannak sikeresek és sikertelenek is.

  • Egy fiatal lány álegyenruhát varrt három fiatal férfi barátjának, majd autóba ültek és magukat katonáknak álcázva próbáltak meg a határon átkelni. A lány elbújt az autó műszerfala alá, a „katonákat” pedig tisztelegve engedték át a sorompón.
  • Egy katona elkötött egy tankot és azzal rontott neki a két falrendszernek. Az elsőn áttört, de a második már megfogta. Kiszállt a tankból és mászni kezdett a falon. Két csípőlövést kapott, de a túloldalon, egy kocsmában iszogató baráti társaság átsegítette a falon a segítségért kiabáló katonát, akit ezután kórházba szállítottak.
  • Egy férfit megsebesítettek a falon mászás közben. Ömlött belőle a vér, így segítségért kiáltott. A nyugatnémetek dobtak is neki kötszert, de nem volt már ereje bekötözni a sebeit, s mire a keleti határőrök odaértek, a férfi elvérzett.
  • Egy találékony férfi levágta autójának a tetejét, még kerekeiből is kiengedte a levegő nagy részét. Beültette szerelmét és jövendőbeli anyósát, így az autó nagyon alacsony lett. A lány és az asszony elfeküdt az ülésen, a sofőr pedig az utolsó pillanatig ült, majd lecsúszott a vezetőülés alá. Sikerült a sorompó alatt átcsusszannia az autónak, és várta őket a szabad élet.
  • Egy leszerelt, volt sorállományú határőr és barátja jól ismerték a Berlin északi részén lévő Elba folyó partját. Egy áttételes fogóval átvágták a kerítést, átkúsztak egy aknamezőn, majd a magukkal vitt két gumimatracot felfújták. Vízre bocsájtás után már „csak” ahhoz kellett némi szerencse, hogy ne vegyék őket észre az őrök és ne boruljanak bele a vízbe. Minden a terv szerint alakult.
  • Egy ízben egy asszony magánakciója gyászosra sikeredett, a szó szoros értelmében. Emeleti ablakából vetette magát a mélybe, ezt megelőzően azonban komoly mennyiségű dunyhát, párnát szórt le a földre, hogy tompítsák az esést. Ezek mégis kevésnek bizonyultak, az asszony nem élte túl a zuhanást.
  • Voltak, akik alagutat ástak és azon keresztül érkeztek a szabad világba. Mindezt egyenes derékkal tették, hiszen körülbelül két méter magasságú átjárót vájtak a földbe, ötven méter hosszan. Egy berlini nyugdíjas klub „ifjú titánjai” döntöttek úgy, hogy átigazolnak egy nyugati klubhoz. Az ásás két hétig tartott a tucatnyi vállalkozó kedvű, kommunizmusból kiábrándult klubtagnak. Természetesen vitték magukkal a feleségeiket is. Az élmunkás például 81 éves volt.
  • Egy utasokkal teli autóbusz nagy sebességgel akart átszáguldani a műszaki záron. A katonák száz méteren keresztül lőttek rá minden irányból, egy sorompó aztán végül megállította a buszt, a túlélőket pedig letartóztatták.
  • Egy cirkuszi artista kinézett magának egy használaton kívüli, fal fölött átívelő villanyvezetéket. Trapézművész lévén, erős karjai segítségével áthúzódzkodott a túloldalra. A villanyoszlopról való lemászás közben leesett, de túlélte a zuhanást.
  • Egy képzett íjász keresett a falhoz közel lévő magas épületet, melynek tetejéről próbált operálni. Nyílvesszőjéhez egy könnyű, de erős kábelt kötött. Testvérének már korábban sikerült átszöknie a határon, ezért az íjásznak volt segítőtársa a túloldalon. A nyílvesszőt a kábellel együtt sikerült átlőnie. A testvér a kábel végét az autójához rögzítette, az íjász pedig magasan a fal fölött átcsúszott nyugatra.

Menekülési kísérletek Berlin

A fal hagyatéka

A leomlott berlini fallal együtt eltűnt 302 őrtorony, 25 határátkelő (közülük 13 közúti, 8 vízi, 4 vasúti), valamint munka nélkül maradt 11 ezer szolgálatot teljesítő határőr és 260 őrző-védő németjuhász. A falrészek nyugati oldalát megszámlálhatatlan graffiti borította, közöttük sok művészi színvonalú is volt, melyekből néhány falszakasszal együtt egy bizonyos részük fennmaradt az utókornak. Található emlékfal például a falmúzeumban, az amerikai nagykövetségen, köztereken, de még egy iskolában is. Egy őrtornyot is megtartottak, valamint a halálsáv egy kis részét. Berlin emlékezni akar arra, amit jobb lenne elfelejteni, szerény véleményem szerint rendben is van ez így.

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian