[metaslider id="9331"]
lány

A bebetonozott lány – egy kegyetlen gyilkosság

Egy 1989-ben elkövetett japán gyilkossági eset az egész világot megrázta a különös kegyetlenség miatt, amelyet az elkövetők tanúsítottak iskolatársukkal szemben. A bebetonozott lányként elhíresült Junko Furuta a poklot járta meg 44 napon keresztül, amikor 4 korabeli tinédzser elfogta, megkínozta és megölte a 16 éves lányt. 

Junko Furuta, egy átlagos 16 éves gimnazista volt. Kinézete miatt sokan féltékenyek voltak rá és sok iskolatársa próbálta megszerezni a kegyeit. Így volt vele Hiroshi Miyano is, aki Furuta gimnáziumában a tipikus rosszfiú szerepét töltötte be. Mindenki félt a zsaroló, zaklató fiútól, nem mertek neki ellentmondani, mivel a japán bűnszervezetnek, a Yakuzának volt feltehetően a tagja. Miyano Furutától alkalmi kapcsolatot remélt, azonban a lány elutasította a fiú ajánlatát. 

lány

Ennek hatására 1988. november 25-én négy fiú – egyikőjük a kikosarazott Hiroshi Miyano volt – elrabolták Furutát és az egyik elkövető szüleinek házába vitték őt. A fogságban tartott lány kényszer hatására hívta fel a szüleit, hogy megmondja nekik, hogy elszökött otthonról és egy barátjánál száll meg pár napig. A ház tulajdonosai, az egyik emberrabló szülei olykor-olykor meglátogatták a fiúkat, akik Furutát ilyenkor arra kényszerítették, hogy tegyen úgy, mintha egyikőjük barátnője lenne, remélve, hogy a szülők így nem kezdenek el gyanakodni. Egy idő után azonban kezdtek rájönni, hogy a lány akarata ellenére van a fiúkkal, de féltek bármit is tenni, amikor felismerték Miyanot, a Yakuza fiatal tagját.

 

44 nap kegyetlenség

Junko Furutát 44 napig tartották fogva, ez idő alatt szörnyű dolgokra kényszerítették a lányt és kegyetlen dolgokat tettek vele. Legtöbbször meztelenül kellett a házban lennie és minden nap – akár többször is – megerőszakolták a lányt. Feltehetően több, mint 100 ember közösült a lánnyal erőszakosan, a beleegyezése nélkül, mivel a Yakuza tagjait gyakran áthívták az elrablói, hogy élvezeteiket kiteljesíthessék a kiskorún. Az eset kivizsgálását követően a szakértők úgy becsülték, hogy a 16 éves lányt majdnem ötszázszor erőszakolták meg, és feltehetően az is megesett, hogy egy nap 12 férfi kényszerítette rá magát a lányra. Az erőszakos közösüléseket megelőzően a lányt több megalázó cselekedetre kényszerítették, ami a bűnözők fantáziáját izgatta. A szörnyű megpróbáltatásokon túl többször megverték golf ütőkkel és a lány fejét a cement padlóba verték. Nem kapott megfelelő mennyiségű táplálékot és folyadékot sem; megesett, hogy arra kényszerítették, hogy a házban található rovarokat egye meg, vagy a saját vizeletét igya meg. Rövid idő múlva a szervezete sem bírta a megpróbáltatásokat: amikor enni vagy inni próbált, egyből hányni kezdett, amiért rendszerint megverték, mivel összekoszolta a szőnyeget. A rendszeres veréseknek köszönhetően már a fogva tartásának negyedénél (11 nap után) nem tudott az orrán keresztül lélegezni. Egyszer, amikor fogvatartói nem figyeltek, megpróbált a rendőrséggel kapcsolatba lépni, ezt a fiúk észrevették és büntetésképpen megégették a lány talpát, aki emiatt már járni sem tudott. 

lány

A 44 napos fogság során Junko Furuta többször is kérlelte elrablóit, hogy vessenek véget az életének, de a ők nem kegyelmeztek a lánynak. Egyik alkalommal, amikor madzsongot (egy kombinációs játék, amellyel könnyen felmérik az ellefél tudását és gondolkozását az ázsiai országokban) játszottak, a lány győzedelmeskedett. Ennek hatására a bemérgedt fogvatartói büntetésként egy súlyzóval verték meg a lányt és megégették különböző testrészeit is. A lány olyan sokkos állapotba került ezt követően, hogy másnap meghalt. Junko Furuta testét egy hordóba rejtették a fogva tartói, majd cementet öntöttek a testére. 

 

Enyhe ítélet

Tekintettel arra, hogy 18 éven aluliak voltak az elkövetők, a japán bíróság nem nevezte meg nyilvánosan őket, azonban a Shukan Bunshun magazin napvilágra hozta az elkövetők nevét, tekintettel az ügy brutalitására. Az elkövető-csoport vezetőjét 20 év börtönbüntetésre ítélték, a másik 3 tettesre kevesebb, mint 8 év szabadságvesztést szabtak ki.

 

Az ügy művészeti hatása

Junko Furuta esete nagy port kavart nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is. Az ügyről animéket készítettek és több filmet forgattak, amelyek közül az egyik legismertebb a 2004-ben készült Beton (Concrete) című alkotás. Néhány írót is megihletett a szörnyű eset, így több könyv is ennek az esetnek a nyomán íródott meg.

lány

Felhasznált forrás: 1

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian