[metaslider id="9331"]

A 21. Század globális problémái – A terrorizmus

Szeptember 11-hez közeledve úgy gondolom érdemes beszélnünk egy olyan problémáról, amely az elmúlt egy-két évtizedben nagyban meghatározta a kontinensek politikai, nemzetbiztonsági, gazdasági, és külügyi helyzetét. A terrorizmus egy olyan globális problémát jelent a 21. században, ami, még ha elsősorban Európát, az USA-t, és a Közel-Keletet érinti is, akkor is fontos megértenünk, hogy mégis mi a kiváltó oka, és elgondolkodhatunk azon, vajon mit tehetnénk ennek megakadályozása érdekében. Erre szolgálnak többek között a különböző nemzetközi egyezmények is, melyek erősítik az egységes fellépést a világunkat fenyegető veszélyekkel szemben.

Terrorista merényletekre már az ókorban is voltak példák, azonban a mai formája körülbelül 150 éve jelent meg, ugyanis ekkor jelentek meg az első anarchista csoportok, amelyek merényleteikkel kifejezetten egy állam megdöntését tűzték ki célul. A 21. század talán eddigi legnagyobb és egyben legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadása a 2001. szeptember 11.-i ikertornyok elleni támadás volt, és ez volt az az esemény, amely végső soron felnyitotta a világ szemét a terrorizmus veszélyeire, és arra, hogy mennyire védtelenek vagyunk. Hiába vagyunk körülvéve határokkal, hiába védik az országunkat a katonák, vagy a városainkat a rendőrök, és hiába zárkózunk a házainkba. Egy olyan láthatatlan veszéllyel állunk szemben, amely ellen szinte lehetetlen védekezni, csupán a megelőzésére van esélyünk. 2001 és 2006 között összesen 20.310 feljegyzett terrorcselekmény elkövetéséről tudunk, melyeknek 34.824 ember esett áldozatul. És ezek pusztán a feljegyzett esetek. 

probl

A terrorcselekményekért az esetek nagy százalékában különféle radikális iszlamista vagy dzsihadista szervezetek, mint az al-Kaida, a Boko Haram, és az ISIS felelnek, azonban talán kevesen tudják, hogy nem a nyugati világot sújtja elsősorban a terrorizmus veszélye. Amikor a Korán egyik tételéről, a dzsihádról beszélünk, vagyis a hitetlenek elleni háborúról, egyből mindenki a középkori török megszállása, és az Amerikát és Európát ért terrortámadásokra gondol. Pedig a dzsihádot ki lehet terjeszteni a muszlimokra is, sőt őket sújtja a leginkább. Ennek több oka is lehet, legyen akár egy apró engedetlenség vagy háborgás az adott rendszer ellen, és máris 1000 férfit végeznek ki sortűz által, az erőszak, és a megtorlás jeléül. Az ilyesfajta belső problémák pedig 2015-ig több mint 200 000 ember életét követelték Szíriában, és 150 000 ember életét Irakban.

A terrorizmus főbb mozgatórugói

Bár a terrorizmus alapja a dzsihád, mégis fontos, hogy ne csak vallásilag, hanem ideológiailag is be tudjuk határolni a kiváltó okokat. Azok, akik terrort alkalmaznak – ideológiától függetlenül – mind darwinisták. Ugyanis a darwinizmus egy olyan világnézeti rendszer, amely szerint a versengés elengedhetetlen a fennmaradásért, hiszen csakis a legerősebb maradhat életben. Ez az elv, – melyet még Charles Darwin, az evolúciós elmélet kidolgozója hozott létre, – alapjául szolgált a XX. század szélsőséges ideológiáinak. A terrorcselekmények különböző elkövetési módjai ismertek, ilyen például az emberrablás, a gáztámadás, repülőgép eltérítés, és a nyugati civilizációnkat leginkább veszélyeztető bombamerénylet. Ezeknek a cselekményeknek általában a figyelemfelkeltés a céljuk, emellett a zavarkeltés, az állami intézmények rendjének megzavarása, a provokáció, és végül, de nem utolsósorban a félelem és pánik keltés. 

Terrorizmus a médiában

Az ISIS, vagyis az Iszlám Állam volt az első olyan terrorszervezet, amely önnön reklámozásához a világhálót kezdte el alkalmazni, annak érdekében, hogy minél több potenciális tagot elérjen. A technológiát felhasználva, profi propagandagépezetén keresztül az Iszlám Állam provokatív terrorista videókat, élő kivégzéseket tesz közzé az interneten, mellyel vagy elrettenti, vagy vonzza az új tagokat, és sokkolja vele a globális közvéleményt.

A terrorizmus elleni harc

A terrorizmus elleni harc nem hasonlít a történelem eddigi háborúira vagy hadjárataira. Olyan módszereket és eszközöket használnak fel, melyek kiterjednek a gazdaságra, a jogra, a diplomáciára, a különböző katonai kommunikációs eszközökre, a hírszerzésre, a társadalompolitikára, és igénybe veszi a nemzetközi katonai erőket. A már-már franchise-ra hasonlító terrorista hálózatok, még ha csak laza függésben vannak is egymással, olyan kiterjedt hálózatot alkotnak, amelyet szinte lehetetlen felderíteni, és felszámolni. Világszerte rengeteg alvósejtjük van, melyek pusztán arra várnak, hogy a szervezet zöld utat adjon nekik a következő bombatámadáshoz, vagy akár lövöldözéshez. Bár a terrorista csoportok nem egyformák, legyen szó akár létszám-, felépítés-, vagy ideológia beli különbségekről, egy dolog mindre igaz. Mind olyan állandó nemzetközi veszélyt jelentenek az általunk ismert világra, amelyet mihamarabb fel kellene számolni. Szokás mondani, hogy a legjobb védekezés a támadás. Ebben az esetben azonban végzetes hibákhoz vezethet egy ilyen lépés, ugyanis a terrorista szervezetekre jellemző a megtorlás, így egy esetleges támadás bosszúhadjáratot eredményezhet. Éppen ezért, jelen esetben a legjobb védekezés inkább a megelőzés, ahogy azt az antiterrorista stratégia is kimondja, amely a nemzetközi kapcsolatok erősítésével, az állampolgárok ellenőrzésével, – ezáltal az esetleges terroristák kiszűrésével, – és az olyan társadalmi, vallás, és etnikai feszültségek demokratikus módon való feloldásával próbálja fenntartani a békét, amelyek esetleg terrorizmust válthatnak ki.

  1. szeptember 11. vagy 9/11

Ha valaki felemlegeti szeptember 11-et, biztos, hogy már a dátum alapján mindenkinek azonnal eszébe jut az ikertornyok elleni terrortámadás, melynek idén lesz a huszadik évfordulója. Az Egyesült Államok ellen indított valaha volt legnagyobb terrortámadás nagyban megváltoztatta az emberek világnézetét, és kezdetét vette a terror elleni hadjárat. Szeptember 11-én 19 férfi négy eltérített utasszállítóval belerepült három épületbe, amivel nagyjából 3000 ember halálát okozták. A World Trade Center ikertornyai elleni merénylettel azonban még nem ért véget a támadás, ugyanis egy gép a Pentagonba épületébe repült, ahol szintén többen életüket vesztették. A terrortámadást végül az al-Kaida vállalta magára. Az USA akkori elnöke, George W. Bush pedig válaszul meghirdette a ,,terrorizmus elleni háborút”. 

A terrorizmus tehát egy olyan, a jelen századunkat is fenyegető globális probléma, amelyet mihamarabb meg kellene oldani, még ha ez lehetetlennek tűnik is. Hisz naponta több tucat arab személy veszíti életét ezeknek a terrorista szervezeteknek köszönhetően, melyek a dzsihádra hivatkozva ezreket mészárolnak le évente, és fenyegetik kontinensünket. 

képek forrása:

EnglishGermanHungarian