[metaslider id="9331"]
kézi

A 2023-as kézilabda világbajnokság

A 2023-as férfi kézilabda-világbajnokságot Lengyelország és Svédország közösen rendezte meg január 11 és január 29 között. A világbajnokságon 32 csapat vett részt.

A kézilabda mára kifejezetten népszerű sportággá vált, törekvések vannak arra jelenleg is, hogy világviszonylatban is növeljék a játék népszerűségét. A kézilabda a labdajátékok csoportjába tartozik. A csapat 16 játékosból áll, a játéktéren egy időben legfeljebb 7 játékos tartózkodhat, a többiek a cserék. Az a csapat nyer, amelyik a rendes játékidőben több gólt szerez, ha mindkét csapat azonos számút ér el, a játék döntetlen eredménnyel végződik. Egy kézilabda-mérkőzés két 30 perces félidőből áll, amelyet egy 10 perces szünet választ el, hosszabbítás esetén plusz 2×5 perc. Fontos szabály továbbá, hogy a labdát csak kézzel szabad dobni, és a kapus kivételével lábbal nem lehet hozzáérni.

Olimpia és világbajnokság eredete

A kézilabda először az 1936-os olimpián szerepelt, mint bemutató sportág, ekkor még huszonkét játékos alkotta a csapatot, és a pályán egyszerre tizennégyen játszottak. Az aranyérmet az olimpián a hat csapat közül Németország nyerte meg, a magyar válogatott negyedik helyen végzett, majd egészen az 1972-es olimpiáig nem szerepelt olimpiai sportágként a kézilabda, ettől kezdődően azonban állandóvá vált. Női kézilabda csapat először 1976-ban vehetett részt az olimpián és 1957-tól a világbajnokságokon.

A világbajnokság története 1938-ban kezdődött, ahol a győzelmet ismételten Németország szerezte meg. Ezt követően két évente került megrendezésre a mára népszerűvé vált kézilabda-világbajnokság.

világ

Közvetítés és a menetrend

A 2023-as kézilabda világbajnokságon 112 mérkőzés került megrendezésre, amely rekord mennyiségű meccsnek számít, hiszen korábban a legtöbb 108 mérkőzés volt, mivel a 2021-ben megrendezett első 32 csapatos világbajnokságon végül a koronavírus járvány miatt nem tudott minden csapat részt venni, így végül 102 találkozót rendeztek meg. A 2021-es egyiptomi világbajnokság után az idei már a második torna volt, amelyen 32 válogatott csapat vett részt.

Csapatok

Pontosan 17 válogatott csapat érkezik Európából: Lengyelország és Svédország a rendező, Dánia címvédő jogán vehetett részt és készülhetett a tornára, Franciaország, Norvégia és Spanyolország a 2022-es Eb- eredménye alapján kapott részvételi jogot. Majd Belgium, Horvátország, Németország, Magyarország, Izland, Montenegró, Észak-Macedónia, Portugália és Szerbia a selejtezőből érkezik, míg Hollandia és Szlovénia szabadkártyával indul. Mellettük öt-öt afrikai (Algéria, Zöld-foki-szigetek, Egyiptom, Marokkó, Tunézia) és ázsiai (Bahrein, Irán, Katar, Szaúd-Arábia, Dél-Korea) valamint négy dél-amerikai (Argentína, Brazília, Chile, Uruguay) és egy észak-amerikai (Egyesült Államok) csapat indul. Korábban a belga férfi kézilabda-válogatott még egyszer sem vett részt a világbajnokságon, ezzel ellentétben Hollandia 62, az Egyesült Államok 22 év után vehetett részt ismét a tornán. 

világ

Mérkőzések lebonyolítása

Nyolc csoport van összesen, a csoportokban mindenki játszik mindenkivel, majd az első három-három helyezett válogatott jutott tovább a középdöntőbe, míg a negyedik az Elnök-kupában folytatta. A középdöntős csoportokból az első két-két helyezett jutott a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kieséses rendszerben zajlott a küzdelem tovább. Az egyenes kieséses szakaszban bejutó csapatok mindegyike játszott helyosztót. 

A 2023-as világbajnokságon a szokásosnál is nagyobb volt a tét, hiszen jövőre olimpiát rendeznek, ez pedig azt jelentette, hogy a vb-aranyérmes egyenesen kvótát szerzett a részvételre. Alapesetben a második és a hetedik helyezés közötti eredményt elérő válogatottak kapnak lehetőséget, hogy részt vegyenek az olimpiai selejtezőn, azonban, ha az egyik rendező ország jut be a legjobb hétbe, akkor végső sorrendben azt a válogatottat gyakorlatilag átugorva kell kiosztani a helyeket. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy Franciaországon kívül még hét csapat mérkőzhet meg az olimpiai selejtezőn, így nyolcadik csapatként a magyar válogatott is részt vehet rajta majd jövő márciusban. Továbbá a kontinens bajnokságok győztesei is automatikusan kvótát kapnak, így az ő helyüket később más válogatottak foglalhatják el a selejtezőben. A párizsi olimpia kézilabda tornáján 12 válogatott vehet majd részt.

A férfi magyar válogatott kézilabda csapat

Január 25-én Dánia és Magyarország mérkőzött meg, ahol súlyos vereséget szenvedett a magyar csapat, az eredmény 40-23 lett.
A magyar férfi kézilabda-válogatott csapatkapitánya, Lékai Máté megtörten nyilatkozta, hogy borzalmas meccs volt. Nem erre készültek és ellenfelüknek talán nem is kellett a 100% beleadniuk, a meccs megnyeréséhez. A meccs legeredményesebb játékosa Bodó Richárd volt, aki szintén azt nyilatkozta, hogy nem volt valóságos küzdelem, úgyvéli ,lehet elfáradt a csapat, de hátra van még két mérkőzés és a legjobbakban bízik.

Legközelebb az elődöntőben játszott a magyar válogatott kézilabda csapat Norvégia ellen, ahol nyolc találattal kikaptak.  

világ

A magyarok nyolcadik helyezettként biztosították maguknak a részvételüket a jövő márciusban megrendezésre kerülő olimpiai selejtezőtornán, amelyre 2024. március 15-17-én kerül sor és a tornák első két-két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.. Így összességében elmondható, hogy eredményesen zárult számunkra a 2023-as svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokság. 

A háromszoros világbajnok csapat

A 2023-as férfi kézilabda világbajnokságon a Stockholmban megrendezett döntőben Dánia 34-29-re győzte le Franciaországot, így Dánia sorozatban harmadszor nyerte meg a világbajnokságot, amely korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült.

Forrás: 1, 2, 3

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian