[metaslider id="9331"]

A 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál legérdekesebb mozzanatai


Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét szombat este követhették végig az érdeklődők. A hagyomány alapján, a dalfesztivált mindig az az ország szervezheti meg, amelynek versenyzője az előző évben az első helyen végzett. 2020-ban – a műsor történetében első alkalommal – az egész világot sújtó pandémia miatt dalfesztivál elmaradt, így ezévben a 2019-es győztes, Hollandia adott otthont az eseménynek. 

Immár hatvanötödik alkalommal rendezték meg az Eurovíziós Dalfesztivált. A koronavírus miatt sok esetben rendhagyó megoldást kellett a szervezőknek alkalmazniuk. 

Már maga a dalfesztivál lebonyolítása is sok kérdést vetett fel a rendezőkben, így számos szcenáriót alkottak meg arra, hogy milyen módon lenne a legbiztonságosabb az eseményt megtartani. A következő lehetőségek merültek fel:

  • Hagyományos keretek között kerül megrendezésre az Eurovízió.
  • Az országok delegációi csak meghatározott számban utazhatnak Rotterdamba. Kötelező a másfél méteres távolságtartással az aréna egész területén, a nézők csak korlátozott számban léphetnek be a dalfesztivál területére.
  • Az országok utazási szabályait figyelembe véve, amelyik versenyzőnek lehetősége nyílik rá, Rotterdamba utazhat, így élőben előadhatja a produkcióját. Amennyiben a korlátozások ezt nem teszik lehetővé, a versenyzők hazájukból, élő közvetítéssel énekelhetik el dalaikat.
  • Minden versenyző hazájából jelentkezik be a dalfesztivál idején.

Végül a második opció mellett döntöttek. Az arénába 3500 néző juthatott be, az érdeklődőkön a belépés megelőzően koronavírus tesztet végeztek.

Izland

Bár egy-egy részprogramot (például az előadók türkiz szőnyeges bevonulását) több előadónak is ki kellett hagynia, a nagy, élő showműsorban végül csak az izlandiak nem vehettek részt. A Daði & Gagnamagnið együttes egy tagja elkapta a vírust, így nekik a hotelből kellett végignézniük, ahogy az elődöntőben és a döntőben is a második próba videóját adták le a szervezők. Az eredményhirdetés során is a hotelszobájukból kapcsolták őket, amikor nagyobb pontszámot kaptak. Emlékezetes volt az izlandi pontbejelentés is. Ez az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története című filmre reflektált: a film egyik helyszínén, Húsavík városban kapcsolták az egyik színészt, Hannes Óli Ágústssont, aki nagyon csalódottan vette tudomásul, hogy Svájcnak kell adnia a legmagasabb pontszámot, nem pedig a Jaja Ding Dong betétdalnak.  

Ukrajna

Az ukrán együttes énekesnője rosszullétre panaszkodott, így a zenekar második próbáján nem tudott személyesen megjelenni, mivel a koronavírus tesztjének eredményére kellett várnia. Emiatt az ukránok második próbáján a holland származású stand-in énekesnek kellett a dalt elénekelnie. A helyettesítő énekesnő nagyon sok pozitív visszajelzést kapott az előadásmódjáért. Segítségét a zenekar azzal jutalmazta, hogy meghívták őt a zenekar páholyába az elődöntőkre. 

Ciprus

„Odaadtam a szívem az ördögnek, mert azt mondta, én vagyok az angyala.” Hangzik el az alábbi sor a ciprusi induló dalában. A dalszöveg miatt a ciprusi ortodox egyház petíciót indított és követelték az Eurovíziótól való visszalépést vagy egy másik dal nevezését, amely jobban tükrözi az ország hagyományait.

San Marino

A San Marino-i produkció idén sokszor került a hírekbe. A dal külön meglepetése Flo Rida közreműködése volt, akit egy rapbetétre kértek fel. A versenydal előadója, Senhit a rajongói jóvoltából a Freaky Queen becenevet viseli, emiatt az Eurovíziós előadásba is szerettek volna valami szokatlant bevinni. Egy fejdíszt készítettek neki a jelmeztervezők, amelyre először Szűz Máriát ábrázoló képeket helyeztek, azonban a szervezők megtiltották a kiegészítő viselését a vallási jelkép miatt. Emiatt a második próbán az előadó Flo Rida portréival és kérdőjelekkel jelent meg a fejdíszén, amit aztán egy semlegesre cserélt, amikor biztossá vált, hogy a rapper személyesen is meg tud jelenni a fellépésén. A fejdíszen végül különböző díszítőmotívumok jelentek meg. Az Eurovízió szabályai alapján a versenybírák külön előadásokon pontozzák a produkciókat. A San Marino-i fellépés technikai problémákkal küszködött, a forgó színpad nem állt le a pontozó műsor alatt, így az énekesnőnek és táncosainak le kellett ugraniuk a színpadról, ezzel veszélyeztetve testi épségüket és a produkció sikereit. A versenybírák így a félresikerült előadást pontozták, nem volt lehetősége Senhitnek újra előadni a dalát.

Oroszország

Az orosz induló, Manizha származása és versenyprodukciója is sokak nemtetszését váltotta ki. Az énekeső tádzsik felmenőkkel rendelkezik, így az idősebb korosztály nem díjazta, hogy ő képviseli Oroszországot. Manizha nyíltan kiáll az LMBT+ közösség, a migránsok és a nők jogai mellett. Az Eurovízióra nevezett dal, a Russian Woman szövege a nőkről szól és arról, hogy mire lehet képes a nem. Az állami duma követelte a dal visszalépését, ezen felül a dalfesztivált is kritizálta, nyilatkozatából egyértelműen kivehető, hogy úgy gondolja, a műsornak semmilyen kulturális értéke nincs. A felsőházi Föderációs Tanács elnöke a dalszöveget kritizálta és követelték az induló dal kiválasztási folyamatának felülvizsgálatát. Manizha ellen végül eljárást indítottak ellenségeskedésre és a férfiak elleni gyűlöletre való buzdítás miatt. A dallal kapcsolatban közvélemény kutatást tartottak, amelyből megállapították, hogy a válaszadók 50%-a közömbös az indulódallal kapcsolatban. A kutatás eredményei alapján a 18-24 éves korosztály volt a legelfogadóbb, a legtöbb negatív véleményt az 55 év feletti lakosság adta. Az orosz produkció alatt a háttérben lévő LED falon megjelentek cisz nők, drag queenek és transzneműek is. Az orosz dal a kilencedik helyen zárta a versenyt.

Izrael és Moldova

Az idei versenyen két eddigi rekord is megdőlt: az izraeli Eden Alene a verseny 65 éves történetének legmagasabb (B6), a moldáv Natalia Gordienko pedig a leghosszabban kitartott hangját (17 másodperc) énekelte ki. 

Végül Olaszország szerezte meg az első helyet 524 ponttal, így az Eurovíziós Dalfesztivált harmadszorra szervezheti meg Olaszország.

Kiemelt kép: SANDER KONING
Felhasznált források:1,2,3
Képek forrása: 1,2,3

EnglishGermanHungarian