[metaslider id="9331"]

A 16 személyiségtípus – idealisták jellemzői 1. rész

Ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett Myers-Briggs-féle csoportosítás, amely a különböző személyiségeket egyes preferenciáik alapján sorolja be bizonyos típusokhoz. Eszerint a tipológia szerint 16 személyiségtípus létezik, melyeket négyes blokkokba tudunk sorolni (idealisták, racionalisták, életművészek, gondviselők). Mai cikkemben az idealisták legfőbb preferenciáiról szeretném tájékoztatni a kedves olvasókat. Az alábbi linken többet megtudhatnak általánosságban a típuselméletről.

szemelyINFJ – Ösztönző tanácsadók

Ez a típus a legritkább, a népesség mindössze 1%-át teszi ki. Az INFJ-k elsődlegesen befelé fókuszálva élik életüket, ahova az információkat megérzések és ráérzések formájában fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol aszerint áll hozzá a dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban. Nagyon gyengédek, együttérzők és elfogadók, mégis hajlamosak makacs megnyilvánulásokra, amely általában akkor tör felszínre, ha elkötelezték magukat egy eszmény vagy valamilyen ügy mellett. Az egyik legtitokzatosabb személyiségnek tartják őket, nem véletlenül, hiszen csak azt osztja meg, amit meg akar, és csak akkor, amikor ő akarja. Mély, összetett egyének, akik eléggé maguknak valók és nehezen kiismerhetők. Akiben meglátja a lehetőséget arra, hogy egy mély, érzelmes viszonyt tudjon kialakítani, ahhoz a végletekig kötődik, odaadó, önzetlen, ám ha csalódik benne, örökre leírta magát az illető. Mindig tekintettel vannak mások érzéseire, érzékenyek a konfliktusra, és nem is viselik túl jól azokat. Egyes veszekedések már-már dühöt keltenek egy INFJ-ben. Jellemző rá a maximalizmus, ám soha nem ül a babérjain, hiszen ha ki is hozta magából a legtöbbet, akkor sem hiszi el magáról és következő alkalommal még jobban akar teljesíteni. Ez ahhoz vezet általában, hogy nem csak magával, de családtagjaival szemben is magasak lesznek az elvárásai. Ezenkívül az INFJ-k válogatósak barátok terén is. Ezek a barátságok azonban szorosak, és ha nagyon kötődik egy INFJ, azt inkább nonverbális mintsem a verbális csatornán érzékelteti. A munka világában a következő szakmában tudnak a legjobban érvényesülni: művész, író, festő, költő, tanár, filmrendező. Íme néhány híresség, akik ebbe a típusba tartoznak: Goethe, Nicole Kidman, Kalkuttai Szent Teréz, Morgan Freeman.

ENFJ – A legjobb tanítók

Mivel extrovertált személyiség, ezért elsődlegesen kifelé fókuszálva éli az életét. Aszerint áll a dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban. Másodlagosan befelé fordul, ahova az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. A népességnek körülbelül 2%-át teszik ki. Arra ösztönöznek másokat, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból, és minél több jót tegyenek a világban. Legfőbb céljuk, hogy szeretetet, odaadást, támogatást és boldogságot adjanak másoknak. Szeretnek a „gyengéken” segíteni, úgy hogy közben nem várnak érte semmit. Kiváló retorikai képességekkel rendelkeznek, melynek köszönhetően képesek úgy motiválni az embereket, hogy azok olyan dolgokat is megtesznek, amelyeket eredetileg nem állt szándékukban. Képesek mások érdekeit a sajátjuk elé helyezni olyannyira, hogy a végén már ők maguk sem tudják, hogy pontosan mire is vágynak. Legjobban az foglalkoztatja őket, hogy másokban előidézzék a változást, ezért gyakran mindenkivel személyre szabottan érintkeznek ahelyett, hogy önmagukat adnák. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs saját véleményük, sőt igenis határozott értékrendet képviselnek, az ENFJ-k az egyik legkarizmatikusabb személyiségek. Kisugárzásuk önbizalommal teli, adottságaiknak köszönhetően sok mindenhez értenek, ezenkívül tele vannak energiával. ENFJ-k szeretik, ha rend van körülöttük és próbálnak másokat is erre a rendre utasítani, néha már-már fontoskodóvá válhatnak. Azoknál az ENFJ-nél, ahol az érző oldal nem fejlődött ki rendesen, nehézséget okozhat egy jó döntés meghozatala, és gyakran másokra támaszkodik a döntéshozatal folyamatában. Az az ENFJ, aki nem találja helyét a világban, érzékeny a kritikára, hajlamos túlzott aggodalomra és bűntudatra. Továbbá nem áll messze tőlük a manipulatív viselkedés, gyakran akarnak irányítani másokat. Általánosságban azonban a legtöbbjük elbűvölő, kedves, önzetlen és sokoldalú egyéniség. Legjobban ezekben a munkákban tud kiteljesedni: tanár, színész, pszichológus, étterem tulajdonos. Néhány híresség, akiknek szintén ez a személyiségtípusuk: Barack Obama, Ben Affleck, Jennifer Lawrence, Helena Bonham Carter.

INFP – Nemes szolgálója a társadalomnak

Az INFP-k elsődlegesen befelé fókuszálva élik az életüket és aszerint állnak a dolgokhoz, hogy mit éreznek velük kapcsolatban. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Azon fáradoznak, hogy a világot egy jobb hellyé tegyék az emberek számára. Ennek köszönhetően még a legreménytelenebbnek tűnő emberekben és a legtragikusabb helyzetekben is keresik a jót és mindig javítani szeretnének azokon. Kívülről nyugodtan, visszahúzódónak vagy akár félénknek is tűnhetnek, pedig egyáltalán nem hiányzik belőlük a szenvedély és a tűz. Alapvetően az INFP-k figyelmesek, tapintatosak, jó hallgatóság, és nyugtatólag hatnak az emberekre, és bár olykor visszafogják érzelmeik kimutatását, nagyon mély törődést képesek érezni mások iránt. Maguk elé kitűzött célok érdekében nem ismernek megalkuvást, keményen küzdenek egy-egy cél elérése érdekében. Az INFP-k társas viselkedés terén nem szeretik a konfliktusokat, bármit megtesznek azért, hogy elkerüljék azokat. Egy INFP-nél nem is az igazság a fontos, sokkal inkább az, hogy érzelmileg ki hogyan reagált az adott helyzetre. Az elveik vezérlik őket, nem pedig a logika, az izgalom vagy haszonelvűség. Mivel az INFP-k is maximalisták, magasak az elvárásaik saját magával szemben, ezért nem is becsülik magukat annyira, mint amennyire kellene, szigorúak önmagukkal. INFP számára a legideálisabb munka: költő, festő, zenész, színész, író, fényképész, tanár (művészet, zene, dráma). INPF hírességek: Johnny Depp, J.R.R. Tolkien, William Shakespeare, Julia Roberts.

ENFP – Utolsó cseppig kiélvezik az életet

Az ENFP-k mind az új ötletek mind pedig az emberek felé nyitottak. Az életet egy nagy, bonyolult kirakónak látják, ahol minden mindennel összefügg. Ez a típus az érzelmek, együttérzés és a titokzatosság szemüvegén keresztül nézi a világot és minden mögött valami mélyebb értelmet keresnek. Általában dinamikusak, lelkese, remek szociális készségekkel rendelkeznek, megerősítők és társaságkedvelők. Preferenciájuk lehetővé teszik számukra, hogy jó érzékkel kezeljék a legkülönfélébb embereket, eseményeket vagy kihívásokat – gyakran a kettőt egyszerre. Egyik legfőbb szükségletük, hogy megerősítsenek másokat – és ők maguk is ugyanilyen megerősítést kapjanak. Az ENFP-k többször kezdenek el, mint fejeznek be valamit, ezért gyakran előfordulhat, hogy elbűvölő személyiségükkel tömegeket mozgatnak meg, azonban az embereket hamar zavarni kezdi a szervezettség és kivitelezés teljes hiánya. Ezt azonban gyakran kompenzálni tudják bájukkal, ugyanis még a nehéz embereknél is képesek behízelegni magukat. Társáságkedvelők, viccesek és valóban szeretik az embereket. Társként szeretetteljesek, odaadók, önzetlenek és zavarba ejtően spontánok. Ami a munkát illeti, vidám dolog velük dolgozni. Jó ötleteik vannak, és bár hamar elunják magukat bizonyos dolgokon, ami tényleg érdekli őket, azt teljes odaadással csinálják. Tudnak intellektuálisak, komolyak és üzletszerűek lenni egy ideig, aztán bekapcsolják a „hülyeség kapcsolót”, egyből a táncparkett ördögeivé válnak. Egy tanulmány szerint az ENFP-k túl vannak reprezentálva a pszichodrámában. Legtöbbjüknek ösztönös tehetséges van a színészethez. Bár az ENFP-k más emberekből gyűjtik az energiájukat, mégis szükségük van egyedüllétre. Úgy is mondhatnánk, hogy a legintrovertáltabb extrovertáltak. Számukra a következő foglalkozások a legalkalmasabbak: előadóművész, színész, dalszövegíró, zenész, költő, újságíró, énekes. ENFP hírességek közül néhány: Robert Downey Jr., Robin Williams, Quentin Tarantino, Will Smith.

EnglishGermanHungarian