[metaslider id="9331"]
film

9 film a ’90-es évekből, amit látnod kell

Téged is rabul ejt a ’90-es évek különleges atmoszférája? Ez esetben Neked írom ezt a cikket! Illetve ha esetleg nem is vagy a legnagyobb rajongója a korszaknak, akkor is, mert ebben az időszakban számos érdekes és szórakoztató film született, amelyekből szeretnék most néhányat bemutatni és ajánlani – olyanokat is, amelyeket esetleg már láthattak páran, de olyanokat is, amelyek saját kedvenceim, és nem biztos, hogy mindenki ismeri. Kezdjünk is neki!

1. Örömapa (1991)

Ahogy betöltjük a 18-at, nagykorúvá válunk, kis időn belül elmegyünk dolgozni, vagy tanulunk tovább, esetleg el is kerülünk otthonról – ez mind csupa olyan dolog, amit a féltő szüleink nem feltétlenül tudnak egyik percről a másikra feldolgozni. Hiszen még éppen csak most volt, hogy kisgyermekként felolvasták nekünk a feliratokat a TV-ből, most pedig már kész felnőttek vagyunk, önállóan döntünk és vezetjük az életünket. Nincs ez másképp a Los Angeles-i, jómódú, nyugodt életet élő családapa, George esetében sem, akinek fiatal lánya váratlanul bejelenti, hogy férjhez megy. A családban mindenki örül, George-nak viszont egyik szeme sír, másik nevet – örül lánya boldogságának, de meg is ijedt attól, hogy elveszítheti a lányát. De vajon tényleg csak George öröme nem felhőtlen, vagy másnak is vannak a családban kételyei és félelmei a közelgő házassággal kapcsolatban?

film

2. Dennis, a komisz (1993)

Talán ismertebb a kis szőke csínytevő gyermek története, akinek a szülei nagyon sokat dolgoznak, ami csak akkor hág tetőfokára, mikor mindkettőjüknek el is kell utaznia a munkája miatt. Ezért megbízzák szomszédjaikat – egy idős házaspárt –, hogy vigyázzanak gyermekükre, ami nem ígérkezik egyszerű menetnek, főleg úgy, hogy Dennis már korábban is párszor borsot tört Wilson bácsi orra alá. A feszültség egyre csak fokozódik az együtt töltött idő alatt, pedig a gyermekből a rossz szándéknak írmagja is hiányzik – erre előbb-utóbb Wilson bácsinak is rá kell jönnie, csak nehogy túl későn…

film

3. Úton hazafelé (1993)

Ebben az amerikai filmben állatok szerepelnek – egy gyönyörű, hosszú szőrű macska és két kutya pajtása. A kisállatok eleve nem érzik teljesen otthon magukat családjuk környezetében, akkor pedig végképp megzavarodnak, amikor a család nyaralása miatt egy ismerőshöz kerülnek. Elkezdenek barangolni a nagyvilágban… De vajon hazatalálnak a sok veszély közepette? És hol lehet egyáltalán ez az otthon igazából?

4. Fekete Szépség (1994)

Fekete Szépség egy gyönyörű – mint neve is mutatja – fekete ló, aki nem csak szép, de eszes is. A ló sok kalandot él meg, jót is, rosszat is, ezt követi végig a történet – érdekessége pedig, hogy a ló saját szemszögéből teszi mindezt. A történetnek nemcsak film, de könyv változata is van, ez látható a képen.

5. Forrest Gump (1994)

Véleményem szerint ez az egyik olyan ikonikus film, amelyet legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Forrest Gump egy padon ülve kezdi el mesélni élete történetét, ahol annyira belemerül a mesélésbe, hogy időről időre már mindig valaki más ül mellette. Forrest egy gyenge szellemi képességű gyermek volt, felnőttként azonban elképesztő sikereket ért el – többek között futásban, pingpongozásban, de még rákhalászatban is – ezekről az élményeiről is részletesen mesél, ami filmjelenetekben is megjelenik. Emellett szó esik az életében fontos személyekről is, többek között a mamájáról, vagy a gyermekkori szerelméről, Jennyről is, akit a mai napig nagyon szeretne újra látni…

6. Babe (1995)

Egy újabb állatokkal kapcsolatos film: Babe egy farmon élő kismalac, aki nem akar beletörődni abba, hogy malacként a vágóhídon „kellene” kikötnie – ehelyett elmegy a farmról, lesz új gazdája, megismer új állatokat, és különböző kalandokba keveredik…

film

7. Casper (1995)

A szellemek rejtélyesen „belengik” az életünket. Gondolkozunk néha róluk, van, aki hisz bennük, van, aki nem. Van, aki azt mondja, bizonyítékokat is talál a létezésükre… Ekkor az emberek általában megijednek, és egyből valami ’gonosz, rossz’ teremtményre gondolnak. De vajon biztos minden szellem gonosz? És biztos, hogy küzdenünk kell ellenük, a jelenlétük ellen?

8. Spinédzserek (1995)

A tinédzserélet számos, elsősorban érzelmi kihívással jár. Ez még akkor is igaz, ha egy csinos, szőke, gazdag, Beverly Hills-i gimnazista lány vagy. Ezzel Chernek is szembesülnie kell, aki eszes, lázadó stílusával sok helyzetet megoldott már – jönnek azonban új barátok, barátnők, szerelmek, és ezzel együtt persze újabb kihívások. Sikerül vajon a fiatal lánynak a „jól bevált” módszerével túllendülni ezeken is?

film

9. Matilda, a kiskorú boszorkány (1996)

Matilda cseppet sem átlagos kislány, rendkívül okos, nagyon sokat olvas. Megosztó egyéniség: van, aki észreveszi, milyen kedves és értelmes, míg mások nem igazán értik őt meg. Sajnos utóbbi csoportba tartozik a családja is, és a kislány helyzete csak rosszabbodik, mikor elkerül egy olyan iskolába, ahol az igazgató egy kegyetlen zsarnok. Egyetlen vigasza a tanárnője, aki észreveszi benne a potenciált. Azonban van itt még valami: a kislány úgy tűnik, nem csak eszével és akaraterejével képes már ilyen fiatalon irányítani a saját kis életét, hanem valamiféle varázserővel is…

 

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian