[metaslider id="9331"]
Gyatlov-rejtély

9 fiatal rejtélyes eltűnése – a Gyatlov-rejtély

63 évvel ezelőtt tíz fiatal vágott neki az Urál északi lejtőinek, ám közülük csupán egy élte túl a krimibe illő furcsaságokkal teli kalandot. A különös események végére a mai napig nem sikerült pontot tenni, ám tucatnyi spekuláció látott már napvilágot.

Gyatlov-rejtély fiatalok

A túra

1959 elején Igor Alekszejevics Dyatlov vezetésével az Uráli Politechnikai Egyetem hegymászókörének kilenc tagja egy 200 kilométeres, igen megerőltető sítúra megvalósítását tervezték. Miután beszerezték az útvonalengedélyt, január huszonötödikén útnak is indultak Szverdlovszkból (a mai Jekatyerinburgból).

A tapasztalt huszonévesekből álló csapat hat egyetemistából és három mérnökből állt össze. Tizedikként az utolsó pillanatban csatlakozott a csapathoz a fiatalok számára teljesen ismeretlen magashegyi túravezető, bizonyos Alekszandrovics Zolotarjov, aki – mint később kiderült – a szovjet belső elhárítás tisztjeként tevékenykedett. A csapat egyik tagjának váratlan betegség miatt vissza kellett fordulnia. Akkor még nem tudták, hogy a búcsú örökre szólt.

A fiatalok történetét fényképekből, illetve az általuk vezetett naplótöredékekből ismerhetjük meg. A (megtalált képek alapján) a fiatalok útja kiváló hangulatban telt és gyors tempójuknak köszönhetően 1959. február 1-jén már le is táboroztak a Halat Szjal, azaz a Halálhegy meredek, mintegy tizenöt fokos dőlésszögű oldalában, közel 1080 méteres magasságban. Miután álomra hajtották a fejüket, a végzetes éjszaka kezdetét vette, amely az egész csapat rejtélyes halálát okozta.

Gyatlov-rejtély helyszín

A rejtélyes eltűnés

Bár a hatóságokkal és a családtagokkal megbeszélt első jelentkezési időpont február tizenkettedike volt, kezdetben senki nem aggódott, hiszen az időközben lebetegedett és visszafordult társuk jelezte, hogy valószínűleg késni fognak a többiek. Mivel még egy hét elteltével sem hallottak róluk semmit, a családok és a barátok hangot adtak az aggodalmuknak, így megindult a keresés, amelybe egy újabb hét elteltével a légierő is bekapcsolódott. A keresőcsapatok lassan haladtak mivel közel háromszáz kilométert kellett átfésülniük. Öt nap múlva két önkéntes diák bukkant rá a hegymászók sátrára, rövidesen pedig öt holttestre. 

A helyszínen több furcsaság várta a szakértőket: a sátor falát belülről késsel vágták fel, a maradványokat pedig kilencszáz méterrel odébb, egy öt méter magasságig lecsupaszított fenyőfa alatt találták meg. A holttestek közül kettőn nem volt lábbeli, hármójuk pedig csak alsóneműt viselt. A huszonkét éves Zinajda mellett vércseppeket fedeztek fel, amelyekről a genetikai vizsgálatok kiderítették, hogy egyikőjüktől sem származnak. Egy holttestnek az orra hiányzott, többjükön égési sérülés nyomai voltak láthatók és mindegyik test bőrszíne narancssárgás volt.

Májusban a hóolvadásnak köszönhetően további négy holttestet találtak, ugyancsak rejtélyes módon. Ljudmillának például úgy tört el minden bordája és mozdultak el belső szervei, hogy külsérelmi nyom nem látszott a testén. A túravezetőnek a jobb oldali bordái törtek el, míg egyikük koponyaalapi törést szenvedett, a fenyőfa és a tábor között félúton találták meg úgy, hogy nem volt mellette más lábnyom. A boncolás megállapította, hogy ötük halálának kihűlés volt az oka, hárman fizikai sérüléseikbe haltak bele, a kilencedik halálok pedig vegyes volt. Hat holttesten radioaktivitás nyomait is felfedezték. 

Magyarázatok

A nyomozást rendkívüli gyorsasággal zárták le és az iratokat titkosították. 1990-ben részben feloldották, amelyből kiderült, hogy valószínű a korabeli szakértők felületesen jártak el felsőbb utasításra. A szemtanúk hiánya és a tucatnyi furcsaság rengeteg spekulációt felvetett, a földönkívüliektől a sorozatgyilkosságig. A leggyakoribb magyarázat az UFO tevékenység volt. A lavinaomlás tűnt a leglogikusabb elméletnek, hiszen ez megmagyarázná a törött csontokat és a fagyhalált, azonban az idegen vércseppeket, illetve az orr hiányát aligha. Egy elmélet szerint a manysi vadászok végeztek a területeikre betolakodókkal, akiket elég volt kikergetni a sátorból a mínusz tizennyolc fokban.

Gyatlov-rejtély magyarázat

Hivatalos magyarázat

Az Orosz Szövetségi Főügyészség Uráli Szövetségi Körzetének Igazgatósága 2020. július tinezegyedikei sajtótájékoztatója szerint a csoport tagjainak sérülései hasonlóak voltak lavinába került hegymászók sérüléseihez.

A magyarázat szerint „A csoport egy lavina miatt gyorsan elhagyta a sátrat, majd eltávolodtak tőle. A rossz látási viszonyok miatt viszont nem látták újra a sátrukat, eltévedtek. Harminc méter távolságban tüzet gyújtottak egy cédrusnál, ami másfél óra múlva kialudt, ekkor ketten megfagytak a mínusz 40-45° C fokos hidegben. A csoport egy másik része kúszva próbált visszamenni a sátorhoz, de ők is megfagytak. Négyen a hóba bemélyedve próbáltak haladni, emiatt a vastag hóréteg elmozdult, ami maga alá temette őket. Ők súlyos töréseket szenvedtek.”

Te mit gondolsz, mi történhetett a 9 fiatal hegymászóval?

 

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian