[metaslider id="9331"]

7 idegen nyelv a nyári szünetre- Ajánló

Lassan véget ér a vizsgaidőszak, és kezdődhet is a jól megérdemelt pihenés, azonban érdemes ügyelni arra, hogy a lazítás mellett hasznos és a tudásunkat is gyarapító dolgokkal is foglalkozzunk. Nálam az első ilyen hasznos dolog, ami eszembe jut az olvasás után, az az idegen nyelv tanulás, legyen szó egy már általam ismert, és régóta tanult nyelv gyakorlásáról, vagy egy teljesen új nyelv elkezdéséről. Azt viszont, hogy éppen melyik új nyelvvel kezdjünk el foglalkozni, nem mindig olyan egyszerű eldönteni, főleg úgy, hogy laikusként nem vagyunk tisztában az adott nyelv esetleges nehézségeivel. 

Éppen ezért kerestem fel hét joghallgatót, akik bemutatják az általuk ismert idegen nyelv nehézségeit, előnyeit, és elmesélik, hogy mégis, hogyan jutottak el az adott idegen nyelvhez. Így pedig többek között szó lesz a német, orosz, angol, francia, spanyol, horvát, és olasz nyelvről is.

Orosz – Pусский язык 

Brlas Dora nyelv

Brlas Dóra: Az orosz nyelvvel először gimnazista koromban, a kollégiumban kezdtem el foglalkozni. Az egyik kedves nevelőnő keresett fel, hogy legyek tagja a csoportnak, mert tudta, hogy a második anyanyelvem a horvát, ezért könnyen el tudnék sajátítani más szláv nyelveket is. Bár a tudásom sajnos megkopott az évek alatt, egy éve ismét intenzívebben foglalkozom a nyelvvel az egyetemen, az orosz szaknyelvi kurzus keretein belül. Én személy szerint nem tartom nehéznek a szókincs vagy a nyelvtani rész elsajátítását, kezdetben a cirill betűkkel való ismerkedés, olvasási nehézségek lassíthatják a tanulási folyamatot. Fontosnak tartom a tudás szinten tartását, ezért minimálisan a szemeszterek közötti szünetben is gyakorlok. Meglátásom szerint minél több nyelvet beszél valaki, annál jobb, mert ez a fajta tudás valódi érték, rengeteg előnnyel járhat a privát és a szakmai életben egyaránt. Kifejezetten az orosz nyelvet pedig azért ajánlom, mert Oroszország rendelkezik egy nagyhatalmi státusszal, jelentős befolyással bír a világban, sosem lehet tudni mikor válhat hasznossá a nyelv ismerete.

Német – Deutsch

gergely_eva_nyelv

Gergely Éva: A német nyelvet még alsó tagozatban kezdtem el tanulni, akkor még csak szakköri szinten, majd az évek során egyre inkább megbarátkoztam vele, végül pedig annyira megszerettem, hogy a gimnáziumot már német kéttannyelvű osztályban végeztem el. Eleinte persze adódtak nehézségek, sok időbe telt mire elsajátítottam a nyelvtani szabályokat, de nem adtam fel mert a német nyelv mindig közel állt a szívemhez. Fontosnak tartom, hogy az emberek minél több nyelven tudjanak beszélni, hiszen ez a tudás az élet számos területén nyújt lehetőségeket. (munkalehetőség, utazás, emberi kapcsolatok) Ám ha nem gyakoroljuk elég sűrűn az adott nyelvet, könnyen veszíthetünk tudásunkból. Ennek elkerülése érdekében szívesen nézek videókat, filmeket német nyelven. Ez nagy segítség lehet azok számára is, akik most kezdenek nyelvet tanulni, ugyanis hallás alapján könnyebben megmaradnak az egyes szavak, szókapcsolatok. A német nyelvet az egyetem alatt is szeretném gyakorolni és a későbbiekben szívesen látogatnék német nyelven tartott kurzusokat.

Horvát – Hrvatski jezik

Ludas_blanka_nyelv

Ludas Blanka: A horvát nyelvet 2013-ban kezdtem el tanulni, amikor is elkerültem egy horvát nemzetiségi gimnáziumba. Azért ezt az iskolát választottam, mert részben horvát vagyok, de a nyelvet sajnos nem volt lehetőségem elsajátítani gyermekként, amit nagyon bántam. Teljesen nulláról kezdtem, de úgy gondolom, az évek során sikerült elérnem egy olyan szintet, amiről kezdetben csak álmodni mertem. Számomra a legnehezebb az egészben a nyelvtani rész megtanulása volt, ugyanis külön van hímnem, nőnem és semlegesnem, illetve itt is, akárcsak a németben, 7 különböző nyelvtani esettel találkozunk. Konkrét tervem nem volt a jövőre nézve, viszont most azt érzem, hogy akár a munkám során is tudnám hasznosítani a nyelvet. Annak ellenére, hogy a határ mellett lakom, nem igazán vettem észre, hogy más iskolák, egyetemek hangsúlyt fektetnének a horvát nyelvre, pedig szerintem érdemes lenne ezt elkezdeni, tekintve, hogy szomszédosak vagyunk egymással. Emlékszem, eleinte úgy próbáltam tanulni a szavakat, hogy zenéket hallgattam. Sorozatokat, filmeket nem igazán tudtam nézni, hiszen a horvátok nem szinkronizálják őket, így ez nem volt opció. Talán az segített a legtöbbet, hogy mind a tanáraim, mind a kollégiumi nevelőim horvátul beszéltek hozzám, ezzel segítve, hogy én is horvátul beszéljek hozzájuk. Így visszagondolva, nem bánom, hogy a horvát mellett raktam le a voksom. Aki ezt az utat választja, számolnia kell azzal, hogy az érettségik többségét nem magyarul csinálja meg, de jutalmul kap egy horvát nyelvvizsgát, ami valljuk be, manapság elég ritka, és talán munkakeresés közben előnyt is jelenthet.

Angol – English

dobisz_dia_nyelv

Dobisz Dia: Általános iskola első osztályától fogva tanulok angolt, mert nálunk ez volt a kötelező idegen nyelvi tárgy. Bevallom őszintén nem volt szerelem első látásra, a családunkban senki sem beszélte a nyelvet, így segítségem sem nagyon volt. Anyukám próbálkozott, le a kalappal előtte, de az otthoni nyelvórák nem egyszer torkollottak veszekedésbe. Az a fránya kiejtés… Néhány évvel később, amikor próba nyelvvizsgán voltam meg is jegyezte a vizsgáztató tanár úr, hogy milyen szlovákosan ejtek egyet, s mást. Amilyen nehezen indult a kapcsolatunk, most annyira közel áll a szívemhez. Ha tehetem, mindent angolul hallgatok és olvasok. Remélem a kiejtésem is fejlődött a Netflix maratonoktól. Egyébként ajánlom mindenkinek a YouTube videókat és a Podcastokat is, én nem vagyok egy nagy gamer, a vlogokat és a sporttal kapcsolatos beszélgetéseket viszont nagyon szeretem, és meglepően sokat lehet tanulni belőlük. Nagyon sok sikert, ha most kezded elsajátítani a nyelvet vagy nyelvvizsga előtt állsz, csak ügyesen és nyugi-nyugi senki sem beszéli tökéletesen, de nem is az a lényeg.

Francia – Langue francaise

nyelv

Balogh Márton: Kéttannyelvű francia tagozatra jártam gimnáziumba, szóval lassan hat éve, hogy elkezdtem a franciát. Mindenképpen szerettem volna legalább két idegen nyelven beszélni, mire végzek a középiskolával, ezért választottam a magyar-francia tagozatot gimiben. A tanulás első heteiben nehéznek tartottam a kiejtést és a mai napig meggyűlik a bajom a nyelvtannal, de az évek során szereztem annyi gyakorlatot, hogy ne legyenek feltűnőek a hibáim. Igyekszem franciául sorozatozni, hogy szinten tartsam a tudásom, francia zenéket is hallgatok és tartom a kapcsolatot a cserediákjaimmal. Ha valaki franciát szeretne tanulni, akkor szüksége van egy erős alapra, amire építeni tud. Nagyon sok nyelvtani formula, igeragozás és egyedi szabály van a nyelvben, ezért aki bele szeretne vágni, mindenképpen tanárral kezdjen bele. Sokszor hasonlítják a franciát a némethez, hogy milyen nehéz mindkét nyelv, de aki ezek közül valamelyiket megtanulja, az az Európai Unióban bárhol elboldogul, legyen ez utazás vagy munka.

Spanyol – La lengua española

kanalas_dominik_nyelv

Kanalas Dominik: Számomra mindig is egy gyerekkori álom volt, hogy egy nap a spanyol nyelvet folyékonyan szeretném beszélni. Az álmom meg is valósult a harmadik gimnáziumi évem idején. A nyelv tanulását kilencedik osztályban kezdtem meg önállóan, hisz akkorra volt lehetőségem rá, illetve ott tudtam kitudakolni, hogy mely tankönyv is az igazán alkalmas erre. B2 szintig mindvégig egyedül tanultam, majd OKTV idején rengeteg segítséget kaptam egy tanárnőtől, aki mindvégig mellettem állt, és segített, amiben csak tudott. Úgy gondolom, hogy a spanyol nyelv az egyik legszebb. A világon sok helyen beszélik, és mindig kivételesnek érzem magam, mikor az emberek megtudják, hogy én beszélem ezt a nyelvet. A legnagyobb sikerem a nyelvvel az osztályzóvizsgák, az OKTV döntő és az emelt szintű érettségi szóbeli részén elért maximális pontszám. A nyelv tanulása számomra szenvedély volt, a szinten tartása is az, hiszen nagyon egyszerű: sorozatok, zenék, melyek mindig egyedi hangulatot kölcsönöznek. A nehézséget a kötőmód okozza, nem a képzése, hanem az alkalmazása, hisz olykor még manapság is elgondolkodom, hogy adott szövegkörnyezetben szükséges-e a használata. Számomra a legnagyobb öröm spanyol cikkeket olvasni és interjúkat hallgatni. Mindenkinek ajánlom a tanulását, hiszen nagyon sok helyen beszélik, egyszerű és gyönyörű nyelv, odaadással, türelemmel, szorgalommal, valamint egy nagyszerű tankönyvvel bármi sikerülhet.

Olasz – Lingua italiana

molnar_maja_nyelv

Molnár Maja: Gimnáziumban az angol mellett spanyolt tanultam második nyelvként. Miután mindkettőből megszereztem az előrehozott érettségit, az utolsó évem előtti nyáron elkezdtem ismerkedni az olasz nyelvvel, mivel sokszor hallottam, hogy hasonlít a spanyolra. Azonnal magával is ragadott, meglepően jól is ment, és magam is felfedeztem a hasonlóságot – talán ezért is ment jól. Az idegen nyelvekből letett vizsgáim – érettségik, nyelvvizsgák – többek között pozitívan hatottak a felvételi pontjaimra is, így hasznosságuk már ebben a példában is megmutatkozik, de persze sok más helyzet lehet/lesz még az életben, amikor előny, ha van nyelvtudásod. Igazából én bármelyik nyelv elsajátítását hasznosnak tartom, nem tudnám az általam tanult nyelveket a többi elé vagy mögé helyezni értékben, mert szerintem mindegyiknek más miatt van értelme. Első félévben felvettem egy, az olasz nyelvhez kapcsolódó kurzust, „Procedura penale in Ungheria” néven. Itt tulajdonképpen a magyar büntetőeljárásról tanultunk, olaszul. Megismerkedhettünk az ehhez kapcsolódó szakszavakkal és teljesítésként egy szöveg fordítását kellett elkészítenünk. Amit igazán szeretek az olasz nyelvben, az a szép hangzása, illetve a nyelvtani rendszere – bár nem tűnhet olyan könnyűnek, valójában tanulható és logikus. A szinten tartáshoz én személy szerint a Duolingora esküszöm leginkább, de természetesen számos más mód is rendelkezésre áll.

Köszönöm szépen Mindenkinek az ajánlásokat! Remélem sokaknak felkeltette az érdeklődését valamelyik idegen nyelv, ezeknek a tanulásához pedig további sok sikert kívánunk!

Nyitókép forrása: 1

EnglishGermanHungarian