[metaslider id="9331"]
étel

5 megúszós étel vizsgaidőszakra II. rész

Ahogyan egy korábbi cikkben is igyekeztem összegyűjteni a legpraktikusabb, és viszonylag pénztárcabarát, de legfőkébb idegrendszer- és időkímélő recepteket, úgy az újabb szorgalmi időszak végéhez közeledve a teljesség igénye nélkül ismét hoztam pár receptet, ami még bármikor jól jöhet a vizsgaidőszakban. 

1.) Chow Mein (kínai sült tészta) – ha szorít az idő, de valami laktatóra vágysz

Hozzávalók

  • 25 dkg tészta
  • 20 dkg csirkemellfilé
  • 1 közepes db sárgarépa
  • 0.5 közepes db piros kaliforniai paprika
  • 8 dkg gomba
  • 5 db újhagyma
  • 100 ml szójaszósz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 4 ek szezámolaj
  • 1 db chili
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 dl víz

Elkészítés

  1. Az újhagymát felkarikázzuk, a gombát vékonyra vágjuk, a chilit, a gyömbért és a fokhagymát vékony gyufaszálakra aprítjuk.
  2. A kaliforniai paprikát csíkozzuk, a sárgarépát zöldségpucolóval vékony csíkokra vágjuk, a csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
  3. A tésztát kifőzzük.
  4. A wokban vagy nagyobb serpenyőben felhevítjük a szezámolajat, és nagy lángon megpirítjuk a csirkemellet. Kivesszük a wokból, adunk hozzá még egy kis olajat, és megpirítjuk a paprikát, a gombát és a hagymát. Kivesszük, félretesszük.
  5. Újabb olajat teszünk a wokba, beletesszük a kifőzött tésztát, kicsit elhúzzuk az edény felébe, és mellétesszük a chilit, a gyömbért és a fokhagymát. 1-2 percig pirítjuk, majd visszatesszük bele a húst és a zöldségeket, megöntözzük a szójaszósszal, és átkeverjük.
  6. A keményítőt kiverejük egy deci vízzel, és azt is ráöntjük a tésztára. Elkeverjük, és azonnal fogyasztjuk.

étel

2.) Házi gyros

Hozzávalók

A töltött pitához

  • 4 db pita
  • 1 db csirkemellfilé (nagy)
  • 2 nagy db paradicsom
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db kígyóuborka
  • 4 közepes db salátalevél
  • rozmaring ízlés szerint
  • majoranna ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 ek olívaolaj (ízlés szerint)

A tzatzikihez

  • 250 g joghurt (natúr)
  • 20 dkg kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kapor (vagy friss mentalevél, esetleg mindkettő)
  • 1 teáskanál olívaolaj (extra szűz)
  • 1 kk citromlé (frissen csavart)
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • só ízlés szerint

Elkészítés

  1. Felcsíkozzuk a csirkemellet, befűszerezzük, serpenyőben olívaolajon jól átsütjük.
  2. A hagymát felkarikázzuk, az uborkát, paradicsomot kis kockákra vágjuk, a salátaleveleket széttépdessük.
  3. Megmelegítjük a pitákat és rétegezve a tzatzikivel ill. a zöldségekkel és hússal feltöltjük őket.

étel

3.) Sajtos-kolbászos dupla bundáskenyér – akár reggelinek, akár megúszós ebédnek is jó választás lehet

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • só, bors
  • 1 csipet pirospaprika
  • 1 csipet cayenne-bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet fehér kenyér (jó, ha picit szikkadt és nem friss, mondjuk, 2 napos)
  • olaj
  • 8 – 12 karika szalámi vagy kolbász
  • 100 g reszelt edami sajt
  • 50 g mozzarella sajt
  • ½ csokor petrezselyem
  • bolti pirított hagyma (a tálaláshoz)

Elkészítés

  1. A sajtos-kolbászos dupla bundás kenyérhez először a tojásokat egy mély tálban krémesre keverjük, majd fűszerezzük, és fokhagymanyomóval belenyomunk két gerezd fokhagymát.
  2. Egy serpenyőben felhevítünk 5-6 evőkanálnyi olajat, közben a kenyereket megmártjuk a tojásban, és állni hagyjuk picit, hogy jól beszívja.
  3. Forró olajba rakjuk a kenyereket, és minden oldalukat aranybarnára sütjük. A maradék tojást a kenyérszeletekre öntjük, majd a lefolyó tojást, amikor már sül, visszahajtjuk a kenyérre. Ha kész, papírtörlőre szedjük, ami felszívja a felesleges olajat.
  4. Rétegezve a bundás kenyérre rakjuk a kolbászt/szalámit, a sajtot és a petrezselymet – 2 réteg legyen mindenképp. Összefordítunk 2 szeletet, és kontaktgrillben pár perc alatt készre sütjük.
  5. A ropogós hagymával tálaljuk.

étel

4.) Tripla paradicsomos spagetti

Hozzávalók

  • 2 – 3 ek olívaolaj
  • 1 fej salottahagyma
  • 2 – 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 300 g spagetti
  • 200 g koktélparadicsom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 80 – 100 ml tésztafőző víz
  • pár levél friss bazsalikom
  • 2 – 3 ek mascarpone
  • 20 g parmezán
  • 5 – 7 db olajban eltett szárított paradicsom

Elkészítés

  1. A tripla paradicsomos spagetti ragujának elkészítéséhez az olívaolajon elkezdjük megfuttatni az apróra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
  2. Amíg a hagymák pirulnak, felrakjuk a tésztának a vizet és bőven megsózzuk. Ha felforrt a víz, beledobjuk a tésztát.
  3. Amíg a tészta fő, elfelezgetjük a koktélparadicsomokat, és rádobjuk a megpirult hagymára, kicsit megsózzuk és átpirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a paradicsompürét és kb. 100 ml tésztafőző vizet. Pár levél bazsalikomot csipkedünk bele, és hozzáadjuk a mascarponét. 
  5. Beleforgatjuk a kifőtt, leszűrt tésztát, belereszeljük a parmezánt, és beleszórjuk a kis darabokra vágott aszalt paradicsomot is.
  6. Összeforgatjuk és el is készült.

étel

5.) Tortilla csirkemellel

Hozzávalók

Tortilla 

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk 
  • 3 dl víz (langyos)
  • 0.5 dl napraforgó olaj

Töltelék

  • 750 g csirkemellfilé
  • 4 db paradicsom
  • 100 g salátakeverék
  •  ízlés szerint (ízlés szerint fűszerek a csirkemellre (só, bors, kakukkfű, rozmaring, stb.))

Elkészítés

Tortilla (opcionális az elkészítése, boltban vett tortilla is tökéletesen megfelel)

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és dagasztótálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat, a víz felét, és elindítjuk a keverést. Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék vizet. Ruganyos, kézzel könnyen dagasztható tésztánk lesz.
  2. Kilisztezett gyúródeszkán 8 részre osztjuk, és kis gombócokat formálunk. Konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük.

Töltelék

  1. Amíg a tésztánk pihen, elkészítjük a tölteléket. A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Pár perc pihentetés után serpenyőben, olajban megsütjük.
  2. Ha a tésztánk kipihente magát, a gombócokat lisztezett gyúródeszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk. Akkorák legyenek, mint egy palacsinta, mert palacsintasütőben fogjuk kisütni.
  3. A palacsintasütőbe nem kell olaj. Közepesnél picit erősebb tűzön mindkét oldalát 1-2 percig sütjük.
  4. A kész tortillát beborítjuk friss salátalevéllel. Közepére csíkban tesszük a csirkemellet, erre a vékony karikára szelt paradicsom kerül. Összetekerjük, és ha van kedvünk, ferdén kettévágjuk.
  5. Már tálalhatjuk is.

étel

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian