Ahogyan egy korábbi cikkben is igyekeztem összegyűjteni a legpraktikusabb, és viszonylag pénztárcabarát, de legfőkébb idegrendszer- és időkímélő recepteket, úgy az újabb szorgalmi időszak végéhez közeledve a teljesség igénye nélkül ismét hoztam pár receptet, ami még bármikor jól jöhet a vizsgaidőszakban.
1.) Chow Mein (kínai sült tészta) – ha szorít az idő, de valami laktatóra vágysz
Hozzávalók
- 25 dkg tészta
- 20 dkg csirkemellfilé
- 1 közepes db sárgarépa
- 0.5 közepes db piros kaliforniai paprika
- 8 dkg gomba
- 5 db újhagyma
- 100 ml szójaszósz
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 4 ek szezámolaj
- 1 db chili
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 dl víz
Elkészítés
- Az újhagymát felkarikázzuk, a gombát vékonyra vágjuk, a chilit, a gyömbért és a fokhagymát vékony gyufaszálakra aprítjuk.
- A kaliforniai paprikát csíkozzuk, a sárgarépát zöldségpucolóval vékony csíkokra vágjuk, a csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
- A tésztát kifőzzük.
- A wokban vagy nagyobb serpenyőben felhevítjük a szezámolajat, és nagy lángon megpirítjuk a csirkemellet. Kivesszük a wokból, adunk hozzá még egy kis olajat, és megpirítjuk a paprikát, a gombát és a hagymát. Kivesszük, félretesszük.
- Újabb olajat teszünk a wokba, beletesszük a kifőzött tésztát, kicsit elhúzzuk az edény felébe, és mellétesszük a chilit, a gyömbért és a fokhagymát. 1-2 percig pirítjuk, majd visszatesszük bele a húst és a zöldségeket, megöntözzük a szójaszósszal, és átkeverjük.
- A keményítőt kiverejük egy deci vízzel, és azt is ráöntjük a tésztára. Elkeverjük, és azonnal fogyasztjuk.
2.) Házi gyros
Hozzávalók
A töltött pitához
- 4 db pita
- 1 db csirkemellfilé (nagy)
- 2 nagy db paradicsom
- 1 db lilahagyma
- 1 db kígyóuborka
- 4 közepes db salátalevél
- rozmaring ízlés szerint
- majoranna ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 ek olívaolaj (ízlés szerint)
A tzatzikihez
- 250 g joghurt (natúr)
- 20 dkg kígyóuborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek kapor (vagy friss mentalevél, esetleg mindkettő)
- 1 teáskanál olívaolaj (extra szűz)
- 1 kk citromlé (frissen csavart)
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- só ízlés szerint
Elkészítés
- Felcsíkozzuk a csirkemellet, befűszerezzük, serpenyőben olívaolajon jól átsütjük.
- A hagymát felkarikázzuk, az uborkát, paradicsomot kis kockákra vágjuk, a salátaleveleket széttépdessük.
- Megmelegítjük a pitákat és rétegezve a tzatzikivel ill. a zöldségekkel és hússal feltöltjük őket.
3.) Sajtos-kolbászos dupla bundáskenyér – akár reggelinek, akár megúszós ebédnek is jó választás lehet
Hozzávalók
- 4 db tojás
- só, bors
- 1 csipet pirospaprika
- 1 csipet cayenne-bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szelet fehér kenyér (jó, ha picit szikkadt és nem friss, mondjuk, 2 napos)
- olaj
- 8 – 12 karika szalámi vagy kolbász
- 100 g reszelt edami sajt
- 50 g mozzarella sajt
- ½ csokor petrezselyem
- bolti pirított hagyma (a tálaláshoz)
Elkészítés
- A sajtos-kolbászos dupla bundás kenyérhez először a tojásokat egy mély tálban krémesre keverjük, majd fűszerezzük, és fokhagymanyomóval belenyomunk két gerezd fokhagymát.
- Egy serpenyőben felhevítünk 5-6 evőkanálnyi olajat, közben a kenyereket megmártjuk a tojásban, és állni hagyjuk picit, hogy jól beszívja.
- Forró olajba rakjuk a kenyereket, és minden oldalukat aranybarnára sütjük. A maradék tojást a kenyérszeletekre öntjük, majd a lefolyó tojást, amikor már sül, visszahajtjuk a kenyérre. Ha kész, papírtörlőre szedjük, ami felszívja a felesleges olajat.
- Rétegezve a bundás kenyérre rakjuk a kolbászt/szalámit, a sajtot és a petrezselymet – 2 réteg legyen mindenképp. Összefordítunk 2 szeletet, és kontaktgrillben pár perc alatt készre sütjük.
- A ropogós hagymával tálaljuk.
4.) Tripla paradicsomos spagetti
Hozzávalók
- 2 – 3 ek olívaolaj
- 1 fej salottahagyma
- 2 – 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 300 g spagetti
- 200 g koktélparadicsom
- 1 ek sűrített paradicsom
- 80 – 100 ml tésztafőző víz
- pár levél friss bazsalikom
- 2 – 3 ek mascarpone
- 20 g parmezán
- 5 – 7 db olajban eltett szárított paradicsom
Elkészítés
- A tripla paradicsomos spagetti ragujának elkészítéséhez az olívaolajon elkezdjük megfuttatni az apróra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
- Amíg a hagymák pirulnak, felrakjuk a tésztának a vizet és bőven megsózzuk. Ha felforrt a víz, beledobjuk a tésztát.
- Amíg a tészta fő, elfelezgetjük a koktélparadicsomokat, és rádobjuk a megpirult hagymára, kicsit megsózzuk és átpirítjuk.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét és kb. 100 ml tésztafőző vizet. Pár levél bazsalikomot csipkedünk bele, és hozzáadjuk a mascarponét.
- Beleforgatjuk a kifőtt, leszűrt tésztát, belereszeljük a parmezánt, és beleszórjuk a kis darabokra vágott aszalt paradicsomot is.
- Összeforgatjuk és el is készült.
5.) Tortilla csirkemellel
Hozzávalók
Tortilla
- 50 dkg finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk só
- 3 dl víz (langyos)
- 0.5 dl napraforgó olaj
Töltelék
- 750 g csirkemellfilé
- 4 db paradicsom
- 100 g salátakeverék
- só ízlés szerint (ízlés szerint fűszerek a csirkemellre (só, bors, kakukkfű, rozmaring, stb.))
Elkészítés
Tortilla (opcionális az elkészítése, boltban vett tortilla is tökéletesen megfelel)
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, és dagasztótálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat, a víz felét, és elindítjuk a keverést. Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék vizet. Ruganyos, kézzel könnyen dagasztható tésztánk lesz.
- Kilisztezett gyúródeszkán 8 részre osztjuk, és kis gombócokat formálunk. Konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük.
Töltelék
- Amíg a tésztánk pihen, elkészítjük a tölteléket. A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Pár perc pihentetés után serpenyőben, olajban megsütjük.
- Ha a tésztánk kipihente magát, a gombócokat lisztezett gyúródeszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk. Akkorák legyenek, mint egy palacsinta, mert palacsintasütőben fogjuk kisütni.
- A palacsintasütőbe nem kell olaj. Közepesnél picit erősebb tűzön mindkét oldalát 1-2 percig sütjük.
- A kész tortillát beborítjuk friss salátalevéllel. Közepére csíkban tesszük a csirkemellet, erre a vékony karikára szelt paradicsom kerül. Összetekerjük, és ha van kedvünk, ferdén kettévágjuk.
- Már tálalhatjuk is.
Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5

Sziasztok! Sebők Aida vagyok a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakos hallgatója, a 2021/22-es tanévtől a Media Iuris szerkesztője. Az írással és az irodalommal már általános iskolában elkezdtem foglalkozni és ez a szenvedélyem azóta is tart. Cikkeimben elsősorban a büntetőjog a fő csapásvonal, de nagyon élvezem az interjúk készítését is, így sok különleges emberrel és izgalmas témákkal igyekszem színesíteni a Media Iuris oldalát.