[metaslider id="9331"]
könyv

5 lebilincselő könyv, amit el kell olvasnod a nyári szünetben

A vizsgaidőszak végeztével a ránk szakadt szabadidőben akár a strandon, akár csak otthon, de mindig kikapcsol egy jól megírt, lebilincselő könyv. Ebben a cikkben igyekeztem öt olyan különféle stílusú könyvet összegyűjteni, ahol a cselekmény izgalmas és szövevényes, azonban az olvasók számára követhető.

1.) Mark Frost – Twin Peaks titkos története 

A Twin Peaks egy legenda. David Lynch és Mark Frost tévétörténeti jelentőségű sorozata arról szólt, hogy egy amerikai, középkorú, kisvárosi apa évekig szexuálisan molesztálja, majd megöli gimnazista korú lányát. Vagy mégis valami más volt a lényeg? Talán arról mesélt a Twin Peaks, hogy mindenkinek vannak súlyos titkai, amelyek annyira torzíthatják a személyiségét, hogy végül szörnyeteggé válik? Vagy arról szól, hogyan küzdjünk meg a bennünk élő gonosszal? Esetleg arról, hogy az amerikai őslakosok istenségei és démonai ma is uralják a Sziklás-hegységtől nyugatra fekvő hatalmas, sűrű erdőségeket?

A harmadik évad előtt az olvasók kézbe vehetik a sorozat hivatalos könyvét, egy lebilincselő, színes illusztrációkkal kiegészített titokfeltáró regényt, amely egyrészt választ ad az első két évad nyitott kérdéseire, másrészt elmeséli az elmúlt huszonöt év fontos Twin Peaks-i eseményeit, harmadrészt pedig bevezeti az új évad alapkonfliktusait, miközben megismerhetjük az amerikai miszticizmus titkos történetét.

könyv

2.) Stephen Hawking – Rövid válaszok a nagy kérdésekre

Hogyan kezdődött az univerzum története? Fennmarad-e az emberiség a Földön? Van-e másutt is intelligens élet a Naprendszerünkön kívül? Túlszárnyal-e bennünket valamikor a mesterséges intelligencia?

Rendkívüli pályafutása során Stephen Hawking kiterjesztette az univerzumra vonatkozó ismereteinket, és lerántotta a leplet a mindenség több nagy titkáról. Bár tudományos munkáiban a fekete lyukakkal, a képzetes idővel és a párhuzamos történelmekkel foglalkozott, így gondolatai sokszor a végtelen világűr legtávolabbi mélységeiben kalandoztak, Hawking mégis szilárdan hitt abban, hogy a tudománynak döntő szerepe van földi problémáink megoldásában. Stephen Hawking ezen posztumusz kötete talán nem a legnagyobb újdonsággal szolgál azoknak, akik ismerik a munkásságát, de mindenképpen méltó lezárása életművének. Sokkal személyesebb, sokkal jobban meg lehet ismerni belőle Stephen Hawkingot, az embert, és nem Stephen Hawkingot, a tudóst.

Hamisítatlan Hawking: informatív, érthető, vicces, meghozza a kedvet a tudományhoz. Ebben a kötetben különböző kérdéseket jár körbe, néhol kissé spekulatív, de teljesen tudományos alapon. A fizikás, kozmológiai részek teljesen rendben vannak, érthetőek, érdekesek.

könyv

3.) Dr. Csernus Imre – A nő

Mitől nő egy nő? És vajon mitől jó nő? Hogyan képes egy nő – vagy akár egy férfi – megélni saját nemiségét? Tud-e jó példával szolgálni gyermekeinek? Tudja-e jól érezni magát a saját bőrében? És tesz-e valamit azért, hogy jobb legyen? Ezekkel és hasonló kérdésekkel foglalkozik Dr. Csernus Imre.

A könyv körbejár olyan kérdésköröket, amikkel az ember magától lehet, hogy egyáltalán nem foglalkozna, így éppen önfejlesztésnek sem utolsó, akár önismereti könyvnek is betudható. Képes arra, hogy az embert olyan problémákkal szembesítse, amiről nem tud, hogy van, vagy éppen saját magának sem tudja bevallani. Őszintén, nyersen, épp úgy, ahogy egy embernek kell, aki változtatni és változni akar. 

könyv

4.) Steve Cavanagh – Tizenhárom

A sorozatgyilkos nem a vádlottak padján ül, ő éppenséggel az esküdtszék tagja. Ők voltak Hollywood legmenőbb és legmeghatározóbb párja. A világ a lábuk előtt hevert. Most egyikőjük halott.

Robert Solomont, az ünnepelt hollywoodi csillagot gyönyörű felesége brutális meggyilkolásával vádolják. Ez az évszázad celebgyilkossági pere, és a védelem még valakit be akar venni a csapatába: a szélhámosból lett ügyvédet, Eddie Flynnt. Minden bizonyíték Robert ellen szól, de ahogy a tárgyalás megkezdődik, egy sor baljóslatú esemény kétségeket ébreszt Eddie-ben. Mi van akkor, ha nem csak egyetlen színész van a tárgyalóteremben? Mi van akkor, ha nem az igazi gyilkos ellen folyik a tárgyalás? Mi van akkor, ha a gyilkos az esküdtszék tagja?

A cselekmény két szálon fut: az egyik segítségével betekintést nyerünk a valódi gyilkos ármánykodásaiba; míg a másikon keresztül, ami egyben a főszereplő védőügyvéd Eddie szemszöge is, megismerkedhetünk a nyomozás részleteivel, a védelem stratégiájával. Eddie karaktere kitűnő példája annak, hogy „rablóból lesz a legjobb pandúr”. Fiatalkorában nem épp mintapolgár képében tetszelgett, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve beállt az igazságszolgáltatás soraiba. Múltbéli tapasztalatai és talpraesettsége nagy mértékben hozzásegítik ahhoz, hogy jobban megértse a bűnözők szemszögét, vagy épp, hogy képes legyen a maga javára manipulálni a bizonyítékokat. Mindeközben nem lépi át a legitimitás határait, és talán pont ezek azok a jellemvonásai, amik páratlan és dörzsölt ügyvéddé teszik.

Az ő személyével találja szembe magát gyilkosunk, aki ízig-vérig igazi pszichopata. Az emberi élet kioltása számára csupán szórakozás. Élvezi, sőt sportot űz abból, hogy eltervezi, majd a lehető legtökéletesebb módon kivitelezi a gyilkosságokat. Átlagon felüli intelligenciájának, valamint a fizikai és lelki fájdalom megtapasztalásának hiányában, karakterében az író megteremtette a látszólag tökéletes gyilkológépet. Mint minden pszichopata ő is roppant hiú, arrogáns, fegyelmezett és a felsőbbrendűség illúziójában tetszeleg.

könyv

5.) Natalie Haynes – Ezer hajó

Az Ezer hajó a trójai háború újramesélése, melyben a szerző a női karakterekre fókuszál. Megjelennek az istennők, a trójai nők, illetve a görög hölgyek sokasága is. A könyv több, hosszabb-rövidebb, ám mégis összeillő történetre felfűzve mutatja be az ok-okozati viszonyokat, illetve a szövevényes kapcsolatokat egyes szereplők között. Natalie Haynes különböző nőket: istennőket, feleségeket, anyákat, lányokat mutat be a könyvében, akiket valamilyen módon a trójai háború köt össze, s különböző szerepeket játszottak és fontos, hogy nem csak kiegészítők, mert még ha a környezetük miatt passzívnak is kell lenniük, de mindegyiküknek van saját története, amelyen keresztül jóval árnyaltabb képet kaphatunk a háborúról, amit férfiak vívnak, de amelyet mindenki megszenved, s az érzelmi munka igenis itt is a nőkre szakad, akiknek a dicső harcok után is sok feladatuk maradt.

„Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története. Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét? Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit? Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.” – írja a szerzőnő a kötet borítóján.

könyv

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian