[metaslider id="9331"]

4. ÁJK Speed Mentoring – interjú Bakos-Galambos Patríciával

2021. november 8-án, hétfőn, immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Speed Mentoring. Ha esetleg nem ismerős az elnevezés, vagy szeretnél róla többet megtudni, nincs más teendő, mint elolvasni az alábbi interjút Bakos-Galambos Patríciával, ötödéves joghallgatóval, az Állam- és Jogtudományi Kar Mentorklubjának egyik hallgatói mentorával!

 

Ha jól tudom, nemrég csatlakoztál az Állam- és Jogtudományi Kar Mentorklubjához. Mesélnél egy kicsit a szervezet működéséről, milyen feladatokat láttok el és miért ajánlanád a hallgatóknak?

Bakos-Galambos Patrícia: Először is köszönöm a megkeresést a Media Iurisnak. Az idei szemesztertől vagyok a PTE ÁJK Mentorklubjának tagja, ami nagy örömmel tölt el, hiszen kezdetektől fogva nagyon hasznosnak tartottam a tevékenységüket. A PTE ÁJK Mentorklubja az összegyetemi hálózat keretében jött létre 2018. októberében. Lényegében azóta végezzük a karon a mentori munkát.

Bárki fordulhat hozzánk, akinek az egyetemi élettel, a tantárgyi követelmények teljesítésével, tárgy és vizsga felvétellel kapcsolatos kérdése van. Továbbá azok a hallgatók is bátran kereshetnek minket, akiknek a tanulás során nehézségei akadnak. Lehetőség van csoportos és egyéni mentorálásra is.

Fontosnak tartom, hogy a hallgatóink tudják és érezzék, hogy nehézségeikkel, kérdéseikkel nincsenek egyedül. Azt gondolom, hogy elsőévesként újdonságot jelenthet az egyetemi életbe való bekapcsolódás, valamint megbarátkozni a nagy mennyiségű és nehezebb tananyaggal, megtalálni az egyensúlyt a szórakozás és a tanulás között, ami néha igazi kihívást jelent. Ugyanakkor felsőbb évesként is adódhatnak olyan szituációk, ahol támogatásra, megértésre szorulunk. Ilyen helyzetekben jó, ha olyan valaki van mellettünk, aki ugyanezekkel a kihívásokkal néz/nézett szembe.

Idén immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre az ÁJK Speed Mentoring. Miről szól pontosan az esemény? 

Bakos-Galambos Patrícia: Az eseményre a Mentorklub meghívja az oktatókat, tanszéki képviselőket, hallgatói/kari szervek képviselőit, valamint a Tanulmányi Osztály munkatársát, akikkel rapid randi szerűen van lehetőség kötetlen hangulatban beszélgetni és kérdéseket feltenni.  Az előző évekhez képest idén újdonságot jelent majd, hogy a hallgatóknak egy kisebb előadással is készülünk a Neptun használatával kapcsolatban. Olyan tippeket-trükköket mutatunk be, amelyek a vizsgaidőszak előtt igazán hasznosak lehetnek az elsőéves hallgatóknak, de akár a felsőbb évesek is „tanulhatnak” újat.  

Milyen témában lehet kérdéseket feltenni az adott személyeknek?

Bakos-Galambos Patrícia: A hallgatók lényegében bármit kérdezhetnek, ami természetesen az adott személyhez és nyilván az egyetemi tanulmányaihoz kapcsolódik. Például tippeket/tanácsokat kérhetnek egy adott tananyag eredményes elsajátításához, vizsgára való felkészüléshez, illetve, hogy melyek azok a témakörök, amelyekre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Szemináriumi beadandókkal/szak-és évfolyamdolgozattal kapcsolatos kérdésekkel is bátran fordulhatnak az oktatókhoz.

És végül, személy szerint, ha egy hallgató bőrébe bújhatnál, miért vennél részt az eseményen?

Bakos-Galambos Patrícia: Már említettem, hogy a Speed Mentoring keretében lehetőség van az oktatókkal szemtől-szembe, de mégis kötetlenebb hangulatú beszélgetésre. Azt gondolom, hogy egy rohanós, zsúfolt, előadásokkal és szemináriumokkal betáblázott egyetemi napon erre szinte esélyünk sincs. Az oktatók előadás után legtöbbször sietnek a következő órára, ahogy mi is. Ilyenkor a bennünk felmerült kérdést kicsit a szőnyeg alá söpörjük, megnyugtatva magunkat azzal, hogy a vizsgaidőszak még odébb van és ráérünk feltenni azt.  Aztán eljön a december és belátjuk, hogy ez nem a legjobb döntés volt. Ahhoz, hogy egy ilyen jellegű problémát is elkerülhessünk, érdemes részt venni az eseményen.

Abban az esetben is remek lehetőség a Speed Mentoring, ha év elején esetleg lemaradtál a hallgató szervekhez való belépésről és ismét gondolkodsz rajta, most újfent tudsz kérdezni az adott szerv képviselőitől. 

Nem utolsó sorban pedig sokaknak hamarosan eljön az első vizsgaidőszak. Nem tagadom, hogy végzős hallgatóként, a mai napig előfordul, hogy nem tudok teljes mértékben kiigazodni a Neptunon. Az eseményt megelőző előadás során élőben mutatjuk be a vizsgajelentkezés folyamatát, mit hogyan érdemes csinálni, mire kell figyelni. Azok a felsőbb évesek, akiknek közel van az abszolutórium megszerzése, érdemes ellenőrizni, hogy nem hiányzik-e semmi. Ehhez is hasznos útmutatást fogunk adni. Összességében azt gondolom, hogy több okból is érdemes részt venni a Speed Mentoring-en. Buzdítok mindenkit, hogy jöjjön el tehát november 8-án, mi ott leszünk és várunk sok szeretettel!

 

A Media Iuris nevében is nagyon szépen köszönöm az interjút Pattinak, a hallgatóknak pedig én ismeleg szívvel ajánlom a közelgő eseményt!

EnglishGermanHungarian