Cikkemben néhány egyszerűen és gyorsan elkészíthető sütireceptet fogok mutatni, amelyeket a Street Kitchen Megúszós sütik című könyvéből kölcsönzök. Nagyon hasznos receptek olyan alkalmakra, amikor nem sok időd marad az egyéb teendők mellett a sütögetésre, viszont szeretnéd megfelelően megvendégelni a barátaid, családod, vagy egyszerűen csak vágysz az édességre, és gyorsan összedobnál magadnak valami finom desszertet. Garantált lesz a siker, ugyanis a receptes könyv szerkesztői minden egyes receptet kipróbáltak, és azok abszolút beváltak.
Mangós chiapuding: egy könnyen elkészíthető és szép pohárkrém vegánoknak is
Nem véletlenül lett trendi a social media felületeken is ez a desszert, mivel szép és finom is.
Hozzávalók a pudinghoz:
- 250 ml kókuszkrém
- 350 ml kókusztej
- 20 g méz
- 20 g kókuszreszelék
- 55 g chiamag
- 1 db narancs lereszelt héja
- fél db citrom lereszelt héja
A mangószószhoz:
- 260 g mangó
- fél teáskanál étkezési keményítő
- 10 ml víz
A tálaláshoz:
- 100 g mangó
- 2 evőkanál kókuszchips
- mentalevelek
- fél db narancs lereszelt héja
Hogyan készítsd:
A pudinghoz egy tálban összekeverjük a kókuszkrémet és a kókusztejet, a mézet, a kókuszreszeléket, a chiamagot, a narancs- és a citromhéjat. Poharakba adagoljuk, majd legalább 4 órára a hűtőbe tesszük, hogy a chiamag megduzzadjon. Ezután a szószhoz a meghámozott, magról lefejtett mangó húsát botmixerrel pürésítjük, és egy lábasba szűrjük le, majd felforraljuk. A keményítőt elkeverjük a vízben, és ezzel besűrítjük a szószt. Ha teljesen kihűlt, a besűrűsödött puding tetejére kanalazzuk. A pudingot az apróra vágott mangókockákkal, kókuszchipsszel, mentalevelekkel és narancshéjjal díszíthetjük.
Kókuszos zabkeksz, egy egyszerű és egészséges snack
Hozzávalók kb. 20 darabhoz :
- 80 gramm puha vaj
- 250 gramm kristálycukor
- 1 db tojás
- 125 gramm finomliszt (helyettesítheted alternatív lisztekkel is)
- 250 gramm zabpehely
- 50 gramm kókuszreszelék
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Így készítsd:
Robotgép segítségével habosra keverjük a vajat és a kristálycukrot. Hozzáadjuk a tojást, lisztet, zabpelyhet, kókuszreszeléket és a szódabikarbónát, végül a sót és fahéjat. Homogén állagú tésztát kapunk, amit 20 db egyenlő részre osztunk és gombócokat formázunk belőlük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, észben tartva, hogy sülés közben kissé el fognak terülni, így nem ajánlott közel tenni őket egymáshoz. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük a kekszeket.
Ajánlom, hogy legalább dupla adagot készítsetek belőle, mert hamar el fog fogyni! 😊
Fahéjas cronut, a croissant és a fánk gyermeke
Hozzávalók:
- 2 csomag bolti, élesztős leveles tészta (400 grammos)
- olaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 4-5 evőkanál kristálycukor
- lekvár
Az elkészítés menete:
A leveles tésztákat kiterítjük, és mindkét adagot félbehajtjuk. Egy 9 cm-es formával kiszaggatjuk a fánkokat, majd a közepüket egy 3 cm-es kiszúróval kivágjuk. 160 fokra felforrósított olajban, oldalanként 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kiszedjük és lecsepegtetjük a cronutokat. Még forrón beleforgatjuk a fahéjas cukorba, és ízlés szerint lekvárral tálaljuk.
Ez a süti tutira mindenkinek ízleni fog, akit megkínálsz vele, és bár könnyű elkészíteni, konyhafőnöknek fogsz tűnni! 😊
Mikrós triplacsokis brownie, ami tuti nem fog ki rajtad
Hozzávalók:
- 40 gramm vaj
- 60 gramm étcsoki
- 60 gramm kristálycukor
- 40 ml langyos tej
- 1 csipet só
- 90 gramm finomliszt (vagy egyéb alternatív liszt)
- 20 gramm tejcsoki
- 20 gramm fehércsoki
Hogyan készítsd:
A vajat és az étcsokit 900 watton 1-1,5 percre mikróba tesszük, majd simára keverjük. Beleforgatjuk a cukrot, hozzáadjuk a langyos tejet, a sót és lisztet. Összedolgozzuk, és az egészet sütőpapírral bélelt kerámiatálba tesszük. A tetejét megszórjuk aprított tej-és fehércsokival, majd 900 watton 2-2,5 percre mikróba tesszük. Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.
Ha kezdő vagy, vagy pedig sok negatív tapasztalatod van a sütéssel kapcsolatban, ezt a receptet bátran kipróbálhatod, mert nagyon egyszerű! 😊
Jó étvágyat!
Forrás: Street Kitchen: Megúszós sütik c. receptes könyv

Sziasztok! Tóth Melitta Noémi vagyok, a PTE ÁJK negyedéves jogász szakos hallgatója, és a MediaIuris csapatának egyik szerkesztője. Szeretem a változatosságot, többek között érdekel a gasztronómia, a kriminológia és a sport világa is, így ezekben a témákban biztosan találhattok majd általam írt cikkeket.