[metaslider id="9331"]
alvás

2022. március 18. – Az alvás világnapja

Az alvás világnapja (World Sleep Day) egy nemzetközi esemény ami elsősorban arra szolgál, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontos szerepet tölt be az alvás az egészségük megőrzésében. Ezen a napon orvosok, kutatók és civil szervezetek tartanak előadásokat arról, hogy milyen veszélyes a kialvatlanság, miért van rossz hatással a szervezetünkre, s hogyan lehet az álmatlanságot megelőzni, kezelni. Az alvás világnapja a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző pénteki napra esik, ami ebben az évben március 18-a.

 

A kialvatlanság veszélyei:

Először is vegyünk számot arról, hogy miért kell egy olyan csekélynek és hétköznapinak tűnő dolognak világnapot tartani, mint az alvás. Nos, tényleg elég egyszerűnek tűnik ez az egész és nem fordítunk neki nagy figyelmet, hiszen minden nap űzzük. Azonban előfordul, hogy valami miatt napokig, akár hetekig nem tudnak egy jót, pihentetőt aludni az embernek. Sajnos a kialvatlanság nem gyerekjáték, hiszen ez is tud elég negatív következményeket magad után hagyni. Na de mik ezek a negatív következmények pontosan?

Balesetet okozhat:

Ha az ember nem kipihent és ez az állapot már viszonylag régebb óta fennáll, akkor sajnos balesetek okozója lehet. Szakértők szerint álmosan vezetni majdnem ugyanolyan, mint  részegen, hiszen ilyenkor is sokkal lassabb az ember reakcióideje. Az Amerikai Egyesült Államokban évente körülbelül 100.000 közúti baleset okozója az, hogy az emberek elalszanak a volán mögött. Mindemellett a fáradtság munkahelyi balesetek oka is lehet, mint például az 1979-es Three Mile Island atomerőmű balesete esetében vagy éppen az Exxon Valdez olajszállító hajó zátonyra futásánál. 

alvás

Nehezebben megy a tanulás:

Az alvás az egyik legfontosabb tényező a gondolkodásban és a tanulásban. Ha kialvatlanok vagyunk nem fog úgy fogni az agyunk ahogy kellene, sokkal lassabban fogunk tudni megtanulni valamit, ugyanis nehezebben tudunk koncentrálni akkor, ha fáradtak vagyunk. Nem hiába szokták mondani, ha valakinek sok tanulnivalója van, hogy a pihenésre is fordítson időt. Ez egy olyan tanács, amit meg kell fogadni, mert az agynak is szüksége van egy kis kikapcsolódásra. Ha nem pihenünk vagy nem alszunk eleget, akkor nem fog menni a tanulás és ez sajnos rányomhatja a bélyegét a teljesítményünkre és a kapott érdemjegyeinkre egyaránt.

alvás

Betegséget okozhat:

Nem hiába mondják a szakértők, hogy az alváshiány betegségek okozója lehet. A túlzott nem alvás több betegség kialakulását is növelhetik. Ilyenek például:

  • szívbetegség
  • szívroham
  • magas vérnyomás
  • stroke
  • diabétesz

Az alváshiány deprimáló hatása:

Az ha valaki nem piheni ki magát, nem alszik annyit (több napon keresztül), mint amennyire a szervezetének szüksége van, nagyon rossz érzéseket válthat ki az emberből. Akik keveset alszanak, azokra jellemző elsősorban a stressz, a hirtelen harag, a szomorúság és – ahogy korábban már említettem – a szellemi fáradtság. Az alváshiány idővel depressziót tud okozni, azonban megjegyzendő, hogy az álmatlanság lehet a depresszió egyik tünete is. Tehát az alvászavarok kiküszöbölése és javítása segíthet a depresszió leküzdésében.

Az alvás világnapjáról:

Mint ahogy említettem, ezen a napon orvosok, kutatók és civil szervezetek szoktak előadásokat tartani arról, hogy milyen fontos szerepet játszik az alvás egészségünk megőrzésében és a jó életminőségben. Budapesten is szoktak ilyen előadásokat tartani a Wolrd Association of Sleep Medicine és a World Sleep Society szervezetek partnerségében. Ezeken az előadásokon általában felhívják a figyelmet arra, hogy a kialvatlanság már népbetegségnek tekinthető, mert számtalan ember küzd a fáradtság ellen világszerte. A szakértők tippeket és tanácsokat is adnak az embereknek arra, hogy hogyan lehet ezt a betegséget leküzdeni, s ez által egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet tudjanak élni. Magyarországon idén március 17-én fog megrendezésre kerülni ez az említett konferencia a Magyar Alvás Szövetség által. Ezen a diszkusszión hazai és külföldi szakemberek is fognak egyaránt szót ejteni a témához kapcsolódó dolgokról. A rendezvény online is figyelemmel kísérhető, aki azonban élőben szeretné megtekinteni, annak regisztrálnia kell, azonban „érkezési sorrend” működik, hiszen a férőhelyek száma limitált. Az előadásról fog sajtóanyag is készülni mind magyar és mind angol nyelven, amely fel fog kerülni a nemzetközi szakmai és közösségi felületekre is, így a többi 65 ország szervezeteinek is elérhetővé válik. 

Ha esetlegesen alváshiányban, kialvatlanságban szenvedsz vagy csupán felkeltette érdeklődésedet ez a kérdéskör, akkor kövesd nyomon az eseményt a https://www.napialvas.hu/ weboldalon!

alvás

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

 

EnglishGermanHungarian