[metaslider id="9331"]
film

10 film a 2000-es évekből, amit látnod kell

A ’80-as, ’90-es évek után a 2000-es évek is dúskáltak a jó filmekben. Így a korábbi ajánlók folytatásaként lássunk az ezredforduló utáni időszakból is néhány szuper alkotást!

Amélie csodálatos élete (2001)

Egy kissé talán feledésbe merült, kedves, romantikus, igazi ’francia hangulatú’ film, ami egy jólelkű, visszahúzódó lány, a címadó Amélie életét mutatja be. Már kislányként is zárkózott volt, családi helyzete miatt pedig gyakran érezte magát magányosnak, ezért elvonult egy ideálisnak tűnő álomvilágba és még felnőttként is egy ilyen szemüvegen keresztül tekint a világra.

Hirtelen 30 (2004)

Valószínűleg sokaknak átfut a fején gyermekként vagy tinédzserként legalább egyszer az a gondolat, hogy milyen jó lenne felnőttnek lenni. „Bárcsak 30 éves lennék!” – gondolja a film 13 éves főszereplője, de nem csak gondolja, ki is mondja, sőt egy különleges mágikus varázslatnak köszönhetően valóra is válik az álma. De vajon tényleg olyan bulis és boldog a ’30 éves élet’, mint ahogyan azt a 13 éves lány elképzeli?

film

Charlie és a csokigyár (2005)

Egy film a csokiról? Igen, jól hangzik! De a film nem csupán erről szól, hanem a családról, társas kapcsolatokról is. Az egész világon összesen 5, a szerencse által kiválasztott gyermek nyer egy látogatást Willy Wonka hatalmas és csodálatos csokigyárába. Ahogy pedig halad a történet és zajlik a gyárlátogatás, egyre több dolog derül ki nemcsak a gyerekekről és családjukról, de magáról Willy Wonkáról, a megközelíthetetlennek tűnő gyártulajdonosról is.

Az ördög Prádát visel (2006)

A nagyszerű színészek, mint Meryl Streep és Anne Hathaway játéka már eleve megpecsételik – pozitív értelemben – a film hangulatát, de maga a téma is izgalmas, különösen a hölgyek számára: a divat, szépség, ruhák és egy magazin világa – és természetesen ezeknek a súlyos árnyoldalai is. Azonban a filmben szintén megmutatkozó kemény munka, a munkatársi kapcsolatok alakulása és az üzlet olykor kegyetlen világa azonban bárkinek érdekes üzenetet hordoz.

film

Cserebere szerencse (2006)

Bármennyire is fontos a szorgalom és a kitartás, be kell vallanunk, hogy a szerencse is fontos faktor az életünkben. Van, akinek több jut, van, akinek kevesebb, és ahogy mondják, forgandó is; sosem tudni, mikor, kinek mennyi jut belőle. Mit tegyen az, akit hirtelen elhagy a szerencse? És milyen hatással van egy korábban nem túl szerencsés ember életére az, ha hirtelen ’szárnyra kap’? És persze álmában sem gondolná egyikük sem, hogy mindez azért történt, mert egy furcsa eseménynek köszönhetően „szerencsét cseréltek” egymással…

Lelkes testcsere (2006)

A legtöbbünk biztosan belegondolt már abba, milyen lehet ellenkező neműként élni. Nos, ezt meg is tapasztalhatja az az egymás szomszédságában lakó gimnazista fiú és lány, akik hirtelen egy reggel úgy ébrednek, hogy elméjük a másik testébe bújt…

film

Bor, mámor, Provence (2006)

Egy kőszívű angol bankár megtudja, hogy elhunyt a rég nem látott, Franciaországban élő nagybátyja, akit bár gyermekkorában nagyon szeretett és gyakran járt hozzá, az utóbbi években nem is tartották a kapcsolatot. Megörökli nagybátyja franciaországi birtokát, amelyet egyértelműen eladni szándékozik. Odautazva viszont elkezdi beszippantani a helynek a varázsa…

Bűbáj (2007)

A mesék világával már gyerekkorunkban megismerkedünk, de tudjuk, hogy ezek sosem válnak valóra. Vagy mégis? Ebben a filmben egy mesevilág néhány szereplője csöppen bele a mai hétköznapjaink világába. Van, amire a meseszereplők csodálkoznak rá, és van, amire a valós világ szereplői – és kölcsönösen tanulhatnak is egymástól. De előtte még meg kell állítani a rosszat, ami persze minden mese része…

Mamma Mia! (2008)

Talán sokaknak be sem kell mutatni az ABBA ikonikus zenéit tartalmazó vidám hangulatú és gyönyörű helyen játszódó filmek első részét, ami szintén a kétezres években készült. Ha mégis, hát hajrá, nézd meg!

A csúf igazság (2009)

Ki a hibás azért, mert szingli vagyok? Van-e ezért egyáltalán hibás? Veszélyes, ha az ember frusztrált ilyen gondolatoktól. Az pedig pláne, ha egy ilyen férfi és nő egymás közelébe kerül. Vajon csak egymás idegeire mennek, vagy valami jó is kisülhet még belőle?

film

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian